22. 06. 2021

Úspěšní účastníci Greenhacku získali místo ve startupovém akcelerátoru ČSOB

Náhradní díly k nábytku, univerzální označování chemických sloučenin a upozornění na zapnuté spotřebiče. To jsou projekty třech firemních týmů z evropského inovačního maratonu Greenhack, který se uskutečnil v Praze ve dnech 11. a 12. června. Stojí za nimi týmy Unicorn Hackers, BASF in pocket a Pre-Algo, které získaly možnost rozvíjet své nápady i dál v akceleračním programu pro začínající firmy Start it@ČSOB. Greenhacku se úspěšně zúčastnil i tým zaměstnanců ČSOB.

GreenHack je největší inovační akcí na téma udržitelnosti v Evropě a koná se pod záštitou Evropské komise. Letos bylo vypsáno celkem 11 výzev, kterými se zabývalo více než 150 inovátorů z Česka i celého světa. Vítězný tým z firmy Unicorn Hackers získal 2 500 eur, BASF in pocket na druhém místě byl odměněn částkou 1 500 eur a o třetí místo dotované částkou 1 000 eur se podělil tým Balance in motion a Nature Catcher sestavený z lidí z ČSOB. ČSOB navíc jako partner Greenhacku připravila výzvu zaměřenou na optimalizaci spotřeby vody a elektřiny v obytných domech, které se úspěšně ujala firma Pre-Algo.
Způsob, kterým účastníci Greenhacku přistupovali k připraveným výzvám byl nejen inovativní, ale i velmi profesionální. Jejich řešení mají potenciál stát se skutečnou změnou v přístupu k ochraně klimatu pro každého z nás. Proto jsme se rozhodli nabídnout třem nejúspěšnějším místo v našem akceleračním programu Start it@ČSOB,“ řekla Zuzana Paulovics, vedoucí akcelerátoru Start it @ČSOB. ČSOB nabídla firmám Unicorn Hackers, BASF in pocket a Pre-Algo účast ve svém akcelerátoru Start it @ČSOB pro začínající inovativní firmy.
Úspěšné firmy tak mohou pět měsíců využívat poradenství a mentoring expertů ČSOB i výhody plynoucí z členství v prestižní mezinárodní síti akcelerátorů GAN, která sdružuje přes 10 000 nejlepších startupů ze šesti kontinentů. Startupy tak mohou lépe nadefinovat i zacílit své produkty, vylepšit svůj byznys plán i obchodní procesy a získat přístup k budoucím platícím klientům. Akcelerační program Start it @ČSOB již podpořil 40 českých startupů.
Naše aplikace umí pomocí QR kódu identifikovat nábytek IKEA a umožní zákazníkovi objednat nebo si nechat vyrobit chybějící náhradní díly, načerpat nápady k jeho vylepšení nebo ho prodat. Když jsme se hlásili na Greenhack, tak nás ani ve snu nenapadlo, že bychom mohli vyhrát něco tak úžasného jako je účast v akcelerátoru ČSOB. Dává nám to šanci převést náš nápad do skutečného podnikání,” uvedla Zuzana Rybářová z týmu Unicorn Hackers.
Do startupového programu míří i BASF in pocket, který v něm bude rozvíjet aplikaci, která přináší univerzální řešení označování chemických sloučenin, shromažďuje o nich veškeré relevantní informace, nabízí postup při zasažení těla, radí, co dělat v případě požáru a jak správně vrátit daný obal a mnoho dalšího.
Potkají se tam i s členy týmu Pre-Algo, který chce v akcelerátoru postupně rozvíjet své IoT řešení, které lidi upozorní při opuštění místnosti na zapnuté spotřebiče a přispěje tak k úspoře energie. Vzhledem k tomu, že se jedná o tým z Indie, ČSOB jej podpoří zejména mentoringem připraveným na míru.
Tým měl opravdu hodně myšlenek, stál zejména na technických znalostech, ale během dne se mu podařilo skvěle proniknout i do myšlení uživatele. Nadchla mě snaha měnit zaběhnuté zvyklosti pomocí hravosti a soutěživosti v mobilní aplikaci, a algoritmus přepočítávající uspořené kWh na peníze. Věřím, že spolupráce bude pokračovat,“zhodnotil tým Pre-Algo David Kneř, poradce segmentového řízení ČSOB mj. v oblasti udržitelnosti, který byl mentorem na Greenhacku.
Do inovačního maratonu Greenhack se navíc zapojilo i 5 zaměstnanců ČSOB se svojí aplikací Nature Catcher. Ta se zatím zaměřuje na kraj Vysočina, kde pomáhá nejen monitorovat nelegální skládky, ale i zvyšovat turistickou návštěvnost z řad českých i mezinárodních cestovatelů. Aplikace byla tak úspěšná, že členům týmu vyhrála 3. místo.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek