Úspory na rekonstrukci bydlení se Čechům ztenčily. Jak ji však navzdory tomu provést?

Rekonstrukci domácnosti plánuje necelá polovina Čechů. Z důvodu aktuální finanční situace však někteří budou své plány odkládat. Například hned v následujícím roce ji zamýšlí realizovat pouhých 15 % dotázaných, přitom v únoru se s tímto záměrem svěřilo 47 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny provedeného výzkumnou agenturou NMS Market Research.

Pandemie COVID-19 má dopad na plány většiny z nás. I když se počet lidí, kteří plánují rekonstrukci, snižuje, nevzdávají se jich úplně. Stále se ji chystá realizovat zhruba polovina Čechů, ale velká část ji z původního příštího roku odkládá na později. „Spousta lidí se nyní může ocitnout v nepříznivé finanční situaci. Z průzkumu vyplývá, že třetině z nás se za poslední rok úspory ztenčily, a dokonce 45 % Čechů má větší obavy z finančních než zdravotních dopadů koronaviru,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny. Není tedy divu, že Češi odkládají dlouhodobě plánované výdaje – 8 % dotázaných uvedlo, že plánuje rekonstrukci v následujících dvou letech a 22 % pouze někdy v budoucnu.
Plány může usnadnit stavební spoření.
„S financováním rekonstrukce mohou v prvé řadě pomoci úspory na stavebním spoření. Pokud ale klient nemá příliš naspořeno nebo dokonce stavební spoření doposud nevyužíval, může si od stavební spořitelny vzít výhodný překlenovací úvěr na rekonstrukci, který je k tomuto účelu přímo určený. Jeho prostřednictvím si může půjčit až milion korun bez zajištění a výši splátek si navíc může v průběhu splácení upravovat.“ vysvětluje Lukáš Kopecký. Samotné podmínky pro čerpání jsou pak velmi jednoduché. V podstatě je vždy zásadní doložit fotky před a po rekonstrukci a také položkový rozpočet rekonstrukce. A to jak v případě rekonstrukce prostřednictvím firmy, tak také svépomocí.