12. 03. 2021

V lednu se povolilo o třetinu více bytů než před rokem. Rozdíl mezi povolenými a prodanými byty je však stále propastný

V posledním čtvrtletí loňského roku se v Praze prodalo 2.050 nových bytů, což je vůbec nejvyšší čtvrtletní číslo za celou dobu, co trh sledujeme. V letošním roce zatím prodejní jízda pokračuje. My v Central Group jsme zaznamenali vůbec nejlepší start do nového roku za posledních minimálně deset let a podobně se vyjadřují i jiní hráči na trhu.

Rekordní úvod roku za sebou mají podle statistik také hypotéky. A letošní leden byl nadprůměrný i co se týká povolování nových bytů. V Praze se jich v bytových domech povolilo 440, což je o třetinu více než před rokem. Stejným tempem by se za celý rok dosáhlo okolo 5 tisíc nově povolených bytů, což by znamenalo bydlení pro cca 11 tisíc lidí. To je ale stále jen polovina počtu nových bytů, které Praha každý rok potřebuje. I přes mírné zlepšení se stále ukazuje, že současná legislativa je největší brzdou nové výstavby (a to nejen té bytové) a přijetí nového stavebního zákona proto není možné dále odkládat.
Michaela Tomášková
výkonná ředitelka