23. 09. 2022

V srpnu úroky u hypoték vzrostly na 5,82 %, nejvíce preferované jsou stále pětileté fixace sazeb

Výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů deklarují, že nárůst úrokových sazeb v srpnu nadále nepolevil. Naopak průměrné sazby u hypoték meziměsíčně stouply o 0,21 procentního bodu, oproti červenci se tak v srpnu tento typ úvěru na bydlení poskytoval za 5,82 %. Nejvíce preferované jsou z dlouhodobého hlediska u hypoték stále pětileté fixace sazeb. Podle předstihového ukazatele se v září předpokládá poskytování hypoték s pětiletou fixací v blízkosti úrokové sazby 6,17 %.

Česká národní banka v srpnu poprvé po více než roce ponechala základní úrokovou sazbu na stejné výši, a to na sedmi procentech. „Podle nového guvernéra ČNB jsou již úrokové sazby na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky a brzdí tak růst bankovních úvěrů,“ sděluje Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting. V kontextu meziměsíčního růstu to ale ještě neznamená okamžité zastavení dalšího stoupaní úrokových sazeb směrem vzhůru, naopak už v srpnu experti na hypotéky přepokládali brzké překročení šestiprocentní hranice a další mírný růst sazeb.

Meziměsíčně došlo opět k mírnému navýšení úrokových sazeb, a to o 0,21 procentního bodu, vyplývá to z grafu dlouhodobě měřených hodnot Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů. Ten se ještě přitom na začátku tohoto roku pohyboval pod hranicí čtyř procent. Podle expertů na úvěry se dá závěrem roku očekávat stagnace úrokových sazeb.

Předstihový ukazatel Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, který je vytvořen z nabídkových sazeb většiny bank, vykazuje na září hodnotu 6,17 % pro pětiletou fixaci. V aktuálním měsíci se tak budou reálně poskytovat hypoteční úvěry v blízkosti uvedené úrokové sazby. Vzhledem k pokračování trendu růstu sazeb reaguje ukazatel na proměnlivou situaci a zprostředkovává měsíční predikci reálné výše nabízených sazeb.

U fixace úrokových sazeb hypotečních úvěrů se opět potvrdila zřejmá preference 5 letých období, jež klienti volí více než v polovině případů.  Stále je evidentní i snaha o delší „zmrazení“ úvěrů, a to ve formě sedmi nebo osmiletých fixací. Ty klienti preferují až ve čtvrtině případů. „13 procent klientů dokonce stále preferuje 10leté fixace v rámci refixací stávajících hypoték,“ uvádí Michaela Pudilová. Ta ale druhým dechem dodává, že takové rozhodnutí klientům nedoporučuje. V horizontu deseti let dojde k dalšímu vývoji sazeb a nabízená výše úroků se velmi pravděpodobně během této doby změní. Hypotéka se tak může klientům s touto preferencí paradoxně v budoucnu výrazně prodražit.