18. 12. 2019

Vánoce budou svátky klidu, míru a hledání nového bydlení. Lidé vyhlížejí hubené roky a zvažují stěhování

Praha 18. prosince 2019: Zatímco v posledních třech letech poptávka po bydlení od druhé poloviny prosince spíše klesala, letos je to naopak. O čtvrtinu více lidí hledá nemovitosti k prodeji, zhruba dvoutřetinový nárůst je těch, kteří procházejí nájemní inzeráty. Vyplývá to z údajů největšího portálu pro prodej a pronájem nemovitostí přímo mezi lidmi Bezrealitky. Podle jeho představitelů to znamená jediné – výrazně vzrostl počet těch, kteří se v příštím roce budou snažit najít ekonomicky výhodnější bydlení. Svou roli může hrát i závěr roku nebo příprava domácností na hubené roky.

Portál porovnal hned několik parametrů – počet poptávek prostřednictvím svého chatbota Žofie, dotazy na zákaznickou podporu, ale také počet zobrazených inzerátů za návštěvu nebo množství reakcí na jednotlivé nabídky. V porovnání s loňským rokem je nárůst asi čtvrtinový v oblasti prodejů nemovitostí a 65 % u vyhledávání nájemního bydlení. Roste také počet aktivovaných prémiových účtů – tedy těch, které zájemcům o bydlení umožní sdělit majitelům bližší informace, které jim slouží k následnému rozhodování. V absolutních číslech se jedná o tisícovky poptávek navíc každý den.
Data navíc jasně ukazují, že se nejedná pouze o uživatele z velkých měst a okolí, velkým dílem jsou zastoupeni také zájemci například ze severočeských regionů. Podle Hendrika Meyera, CEO Bezrealitky by mohl zvýšený nárůst poptávky indikovat změny na realitním trhu, kterých se příští rok dočkáme. Za takto velkým nárůstem totiž mohou stát ve větší míře ti, kteří jsou k hledání nového bydlení donuceni ekonomickými důvody a kteří by – pokud by ceny výrazněji nerostly – o stěhování neuvažovali. Konec roku navíc Čechům slouží k bilancování a diskutování zásadních životních rozhodnutí.
„Poslední Monitor přímého trhu s nemovitostmi například ukázal, že Češi nejsou příliš ochotni nebo nemají možnost připlatit si za zvyšující se nájmy. Již druhý rok v řadě mají na bydlení připravenou obdobnou částku a strop nájmu se pro ně zvýšil jen nepatrně – zhruba o pět až deset korun na metr. Nájmy přitom rostly o desítky procent. Předpokládáme, že to bude platit i v následujícím roce a celá řada lidí bude na zdražení nájemního bydlení reagovat stěhováním se,“ zmiňuje Meyer s tím, že na růst cen zároveň budou muset reagovat i obyvatelé krajů, kde se ceny nemovitostí i pronájmů držely dlouhodobě pod průměrem – například v Karlovarském nebo Ústeckém kraji.
Domácnosti pravděpodobně teprve nyní začínají masově reagovat na skokový růst nájmů, který Česko zasáhl před zhruba dvěma roky. Ten byli lidé ještě ochotni tolerovat, neboť například ve velkých městech bylo rostoucí nájemné kompenzováno příslibem zvyšujících se příjmů domácností. Tyto výhledy však s ohledem na očekávaný konec ekonomické konjunktury přestávají být optimistické a domácnosti se začínají připravovat spíše na hubenější roky. A nájemné v jejich rozpočtu znamená zásadnější položku než před lety.