Většina lidí svěřuje rekonstrukci řemeslníkům. Sama si na ni troufne jen pětina Čechů

O nepovedených rekonstrukcích slýcháme často. Přesto si podle aktuálního výzkumu devět z deseti Čechů výkon řemeslníků najatých na úpravu své domácnosti pochvaluje. Svépomocí si své byty a domy předělává jen pětina z nás.

Modernizace bytového jádra či kuchyně v panelovém domě, oprava střechy nebo úprava dětského pokojíčku – s tímto se časem setká téměř každý z nás. Z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu vyplynulo, že běžní Češi by si na takovou práci zaplatili odborníka a částečně mu pomáhali.
Na rekonstrukci svého bydlení si řemeslníky najímá více než polovina z dotázaných (56 %). Třetina lidí přitom pomáhá s drobnými úkony a 12 % alespoň sežene všechen potřebný materiál nebo uklidí. Jen 8 % svěří řemeslníkům úplně všechno od nákupů až po vysávání a mytí oken.
Do rekonstrukce výhradně svépomocí se pouští každý pátý Čech. Zbytek svou nemovitost ještě nikdy nerekonstruoval. „S většími úpravami domů a bytů bychom měli počítat zhruba jednou za deset let. Nejde jen o opotřebení materiálů, časem se mění také rodinné potřeby a nároky na příjemné a pohodlné bydlení. Proto je dobré si na rekonstrukce spořit,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Výzkum dále ukázal, že řemeslníci u nás mají překvapivě dobrou pověst. S jejich výkony je spokojeno devět z deseti dotázaných. Negativní nebo výrazně negativní zkušenost s odvedením jejich práce má pouze 13 % dotázaných.
„S čím je však u řemeslníků problém, je jejich nedostupnost. Kdo plánuje rekonstruovat, musí dobrého řemeslníka poptat s dostatečným předstihem. Čekat na něj totiž můžete i několik měsíců,“ uzavírá Lenka Molnárová.
Byl/a jste s prací řemeslníků spokojen/a?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 002 respondentů.