Vysoký růst produkce na inženýrských stavbách

Stavební produkce v dubnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 8,9 %.Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 5,5 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 18,6 %. Meziročně bylo zahájeno o 34,2 % bytů více. Dokončeno bylo o 26,5 % bytů více.

Stavební produkce1 v dubnu 2019 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 %. Meziročně vzrostla o 8,9 %. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 6,5 % (příspěvek +4,9 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 16,8 % (příspěvek +4,0 p. b.). Bez očištění byla produkce meziročně vyšší o 8,9 % (duben 2019 měl stejný počet pracovních dnů jako duben 2018).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 ve stavebnictví se v dubnu 2019 meziročně zvýšil o 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2019 meziročně vzrostla o 8,3 %.

Stavební úřady v dubnu 2019 vydaly 7 398 stavebních povolení, meziročně o 5,5 % více. Orientační hodnotatěchto staveb dosáhla 34,8 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 18,6 %.

Počet zahájených bytů v dubnu 2019 meziročně vzrostl o 34,2 % a dosáhl hodnoty 3 341 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 3,9 %, v bytových domech byl nárůst více jak čtyřnásobný, což bylo částečně způsobeno nízkou základnou roku 2018.

REKLAMA

Počet dokončených bytů v dubnu 2019 meziročně vzrostl o 26,5 % a činil 2 736 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 4,6 %, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů více jak trojnásobně. Tento nárůst byl částečně ovlivněn nízkou základnou roku 2018.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v březnu 2019 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 5,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 4,5 % a inženýrské stavitelství se zvýšilo o 12,4 %. Údaje za duben 2019 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 6. 2019.