19. 10. 2022

Výstavba družstevních bytů na Františkově začala – projekt zahájila pravnučka zakladatele čtvrti, hraběte Franze Clam-Gallase

Zahrada Gallas nabídne do dvou let družstevní rodinné bydlení.

Liberec, 19. října 2022–V původně průmyslové části Liberce, na Františkově bude v příštích letech rušno. Včera začala v nevzhledném brownfieldu položením základního kamene výstavba bytových domů pod názvem Zahrada Gallas, která nabídne především byty pro rodiny s dětmi. Zarostlou plochu se zbytky starých budov nahradí do dvou let první etapa družstevního bydlení, která svým názvem odkazuje k historii a zakladateli čtvrti hraběti Franzi Clam-Gallas. Patronkou projektu se stala jeho pravnučka Agathe Maria Széchényi, která věnovala do zakládající schránky pamětní medaili.

Pravnučka zakladatele čtvrti se do Liberce a jeho okolí vrací pravidelně. Šlechtické rody Gallasů a Clam-Gallasů zanechaly v severních Čechách významnou stopu a Agathe Maria Széchényi v ní i prostřednictvím svojí nadace pokračuje. Do časové schránky základního kamene projektu Zahrada Gallas věnovala pamětní medaili s podobiznou svého předka, po kterém se část Františkov dodnes jmenuje. Projekt nové výstavby podporuje: Jsem rozhodně pro! Je to příležitost, jak ´zahušťovat´ město, aniž by se zabíraly zelené plochy ve vnějším prostoru. Z dnes neatraktivní oblasti vznikne nová čtvrť se zvláštním charakterem,“ (Bin sehr dafür! Hier bietet es sich die Chance, die Stadt zu ´verdichten´ohne Grünflächen im Außenbereich in Anspruch zu nehmen. Aus dem jetzt unattraktiven Gebiet entsteht ein neues Areal mit besonderem Charakter.), upřesňuje paní Agathe.

Přehlížená čtvrť mění svou tvář – nabídne příjemné bydlení v zeleni

Během letního období proběhly na Františkově práce na revitalizaci celé lokality a zmizely pozůstatky polorozpadlých továrních budov. Výstavba družstevních bytových domů z pera prestižního anglického architektonického studia Chapman Taylor, vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Domy budou maximálně šestipodlažní s nejvíce čtyřmi desítkami bytů. Ty navíc nabízejí možnost variability svého vnitřního uspořádání. Architektem, který projekt nyní dotváří je studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše.

Výhodou projektu je také poloha blízko libereckého nádraží, a přesto nedaleko centra Liberce i okolní přírody. Místem protéká Františkovský potok, který se stane součástí zahrad. V místech, kde je v prostoru viditelný, ho odborníci vyčistí a odstraní kolem něj nežádoucí porost. „Chceme postavit místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel. Ti v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav. Zajímá nás, jak stavět čtvrti, které budou udržitelné do budoucna, a to jak z ekonomického či enviromentálního hlediska, tak ale i z pohledu sociálního a kulturního. Věříme, že z projektu Zahrada Gallas vznikne živá komunita,“ upřesňuje Anna Ježková za Coop Development.

REKLAMA

„Prvních šestadevadesát družstevních bytů bude stavebně dokončeno koncem roku 2024, dalších sedmasedmdesát do konce roku 2025,“ doplňuje Roman Řehák za Ungelt Partners.

Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu