08. 04. 2024

YIT dokončila projekt Happi Milánská v Praze 15 – díky prefabrikaci o tři měsíce dříve

Společnost YIT úspěšně zkolaudovala projekt Happi Milánská v Horních Měcholupech, kde vzniklo 72 jednotek. Zájemci mohou aktuálně vybírat z necelé padesátky z nich. Noví obyvatelé se budou moct stěhovat v průběhu letošního léta. Charakteristickým rysem novostavby jsou pavlače v pestrých barvách. Coby lídr v oblasti modulární výstavby YIT v Happi Milánská rovněž implementovala inovativní technologii prefabrikace.

Kromě koupelen zde poprvé přistoupila k většímu začlenění prefabrikovaných prvků, jako např. u svislých nosných a vodorovných konstrukcí, balkónů a pavlačí. Díky tomu se developerovi podařilo urychlit výstavbu oproti původním odhadům o tři měsíce.

Dům Happi Milánská o 7 nadzemních a 2 podzemních podlažích čítá celkem 72 bytů o dispozici 1+kk až 4+kk a velikostech od 27 do 99 m2. Ke všem náleží buď balkon, terasa či předzahrádka. Jednotky na jižní a západní fasádě mají přípravu na předokenní žaluzie, na východní pak přípravu na předokenní rolety. V bytech v nejvyšších patrech bude příprava pro klimatizaci.

Součástí projektu je dostatek komor nebo sklepních kójí, kočárkárna a prostor pro mytí kol a psů. V 6. podlaží se nachází komunitní terasa pro příjemné trávení volného času. Samozřejmostí je začlenění zeleně – je zasazena jak v klidném vnitrobloku, tak v podobě popínavých rostlin, které, až dorostou, budou pokrývat východní fasádu domu. V parteru pak jsou k dispozici tři komerční jednotky vhodné pro drobné obchody či služby, přičemž k jedné z nich náleží terasa.

„S postupným oživením trhu, především na poli hypotečních úvěrů, pozorujeme narůstající zájem o koupi nového bydlení v Praze. Ale i když začaly úrokové sazby pozvolna padat, pro řadu lidí je hypoteční úvěr stále nad jejich možnosti. Abychom poptávajícím podali pomocnou ruku, díky spolupráci s renomovanou českou bankou mohou naši klienti při pořízení jednotky v projektu Happi Milánská využít výhodnou hypotéku s garantovanou úrokovou sazbou 2,99 % na dva roky,“ popisuje obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

Výhody prefabrikace v praxi

Projekt YIT postavila po vzoru své finské mateřské společnosti systémem prefabrikovaných betonových dílců. Kromě koupelen, které začleňuje i do dalších svých projektů, implementovala v Happi Milánská modulární výstavbu rovněž na většinu nosných svislých a vodorovných konstrukcí, na konstrukce pavlačí a balkonů, stěnové panely, schodišťová ramena či výtahové šachty. Tím, že se výroba z části přesouvá do prostředí továrny, patří k hlavním benefitům efektivnější a preciznější výstavba, její urychlení a také nižší potřeba dělníků přímo na stavbě. Zvyšuje se tak bezpečnost práce, protože se v místě výstavby pohybuje méně pracovníků, hrozí menší rizika úrazů apod. Navíc lidé v továrně pracují v mnohem komfortnějším prostředí, kde je netrápí nepříznivé počastí, kde mají stabilní tepelné podmínky i lepší zázemí. „Kromě nedostatku pracovní síly, byla pro nás rychlost a kvalita výstavby to zásadní, proč jsme se rozhodli zvolit tuto technologii. Původně jsme s kolaudací projektu Happi Milánská počítali v červnu letošního roku. Začleněním prefabrikace se nám ale podařilo zkrátit dobu výstavby zhruba o tři měsíce. Navíc díky využití této technologie dochází ke snížení emisí CO2, v případě tohoto projektu o cca 5 % oproti standardním monolitickým stavbám. Tím se nám potvrdil velký potenciál modulární výstavby a určitě ji chceme dále rozvíjet naplno,“ říká Dana Bartoňová.

S ohledem na šetrnost k životnímu prostředí použila YIT v projektu také tzv. zelený beton z recyklovaného kameniva. K jeho hlavním přednostem patří úspora přírodních zdrojů a energie na jejich těžbu, podpora cirkulární ekonomiky využitím druhotných materiálů a snížení uhlíkové stopy.

Lokalita, kde je vše po ruce

Okolí ulice Milánská v klidné části Prahy 15 nabízí plnou občanskou vybavenost i dobré dopravní spojení. V blízkosti se nachází mateřské a základní školy, obchody s potravinami, restaurace i potřebné úřady. Za většími nákupy lze vyrazit do nedalekých obchodních center Retail Park, VIVO! Hostivař, Europark Štěrboholy nebo Westfield Chodov. Přímo před domem leží zastávka autobusu, odkud vedou pravidelné linky na metro.

Nouze není ani o sportovní vyžití. Dospělí mohou využívat street workoutové hřiště, golfové hřiště, tenisové kurty a haly, ti nejmenší zase dětská hřiště, plaveckou školu nebo zábavní park Krtkův svět. Za během, koupáním či rodinnými procházkami se dá vyrazit k blízké Hostivařské přehradě s přilehlým lesoparkem a přírodním parkem Botič – Milíčov.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu