03. 08. 2022

Za první pololetí 2022 poskytla Raiffeisen stavební spořitelna úvěry ve výši 8,2 miliardy korun

• Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 8,2 mld. Kč (srovnatelné s obdobím loňského roku)
  • Celková aktiva spořitelny ve výši 76 mld. Kč (meziroční nárůst o 0,40 %)
  • Počet platných smluv o stavebním spoření je téměř srovnatelný jako v polovině roku 2021, a to na počtu 585 tisíc
  • Čistý zisk spořitelny dosáhl výše 327 milionů Kč (meziroční nárůst o 56 %)

V prvním pololetí letošního roku poskytla Raiffeisen stavební spořitelna nové úvěry klientům ve výši 8,2 miliardy korun, což je srovnatelné se stejným obdobím loňského roku.

Přes klesající trh úvěrů hypotečního trhu se nám tento propad daří nahrazovat zvýšenou poptávkou po úvěrech na rekonstrukci a modernizaci bydlení. Vedle úvěrů od Raiffeisen stavební spořitelny jsou do nabídky nově zařazeny i spotřebitelské úvěry od Equa bank. Za první pololetí 2022 zprostředkovala Raiffeisen stavební spořitelna klientům tyto úvěry za téměř 185 mil. Kč.

„V tak náročné době, jakou dnes zažíváme, je důvěra klientů v naše služby ještě zásadnější, než tomu bylo kdykoli dříve. A mě velice těší, že nám ji klienti v rámci celé skupiny Raiffeisen dávají svým chováním najevo. Lidé ke stavebnímu spoření přistupují jako k „ověřené jistotě“ a nám v této nejisté době zachovávají svou přízeň, což spatřujeme na srovnatelném počtu platných smluv o stavebním spoření v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ říká Pavel Čejka, generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny, a dodává: „Klienti stále raději investují do zvelebování svého bydlení, což sledujeme v rostoucích půjčkách na rekonstrukce a různé další úpravy obydlí. Pravděpodobně to souvisí s covidovými zkušenostmi, kdy lidé trávili více času doma a začali si více uvědomovat nedostatky svých domovů.“

Spořitelna také uzavřela přes 50 tisíc smluv o stavebním spoření, což je o 41 % více než ve stejném období loňského roku, v celkovém objemu cílových částek 60 miliard korun. Také zprostředkovala více než 5 tisíc běžných účtů mateřské Raiffeisenbank.

V době vysokých cen nemovitostí se jako výhodná alternativa jeví družstevní bydlení. „Družstevní bydlení je velmi oceňovanou a dostupnou alternativou k jiným formám pořízení bydlení. Vyhledává jej stále více lidí, což dokazuje skutečnost, že se jedná o nejdynamičtěji rostoucí produkt z naší nabídky,“ doplňuje Pavel Čejka.

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí vedle úvěrů na rekonstrukci či modernizaci stávajícího bydlení bez zajištění nemovitosti, tzv. REKO půjčku, také tradiční úvěr ze stavebního spoření. Jak REKO půjčku, tak tradiční úvěr ze stavebního spoření lze využít na zpětné financování oprav, koupi stavebního pozemku či majetkové vypořádání. Zároveň jsme se rozhodli více podpořit modernizace formou investice do ekologických řešení a takovým klientům nabízíme zvýhodněné podmínky.