28. 06. 2022

Zájem o financování zelených projektů rychle roste, letos u nich již ESSOX překonal objem financování za celý rok 2021

Rostoucí ceny elektřiny a plynu, ale i snaha o ekologicky šetrné bydlení a podnikání zvyšují zájem o financování projektů v oblasti zelené energie u společnosti ESSOX. Jen v letošním prvním čtvrtletí profinancoval ESSOX projekty v hodnotě přes 43 milionů korun, po začátku druhého čtvrtletí pak překročila financovaná hodnota skutečnost roku 2021 (64 mil. korun).

Mezi nejčastější financované projekty patřila v prvním čtvrtletím instalace fotovoltaické elektrárny v kombinaci s bateriovým úložištěm. ESSOX profinancoval během prvních tří měsíců takřka sto takových projektů v celkovém objemu 33 milionů korun. Druhým nejčastějším typem projektu byla instalace fotovoltaické elektrárny v kombinaci s tepelným čerpadlem.

„Zájem o financování zelených projektů vytrvale roste, i když v absolutním objemu jde prozatím o poměrně malou část úvěrového financování v našem portfoliu. Rychlejší růst financování moderních zdrojů energie bohužel brzdí nedostatečná nabídka výrobců i dlouhé čekací lhůty na straně instalačních firem. I přesto jsme rádi, že se snaží naši klienti chovat více ekologicky a odpovědně,“ uvedla Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.

Naopak menší zájem mají klienti letos o financování plynových kondenzačních kotlů. Přestože nabízejí vysokou účinnost, hovoří proti jejich použití skokový růst cen a jejich budoucí možná nestabilita. V souvislosti s vývojem ceny plynu tak lze očekávat, že bude pokračovat další odklon od této formy vytápění, který podpoří další růst zájmu o tepelná čerpadla a jejich kombinovanou instalaci s fotovoltaickými panely.

V rámci strategie komplexního financování elektromobility nenabízí ESSOX klientům pouze financování vlastního vozidla a veškeré potřebné infrastruktury, ale prostřednictvím partnerů také potřebné odborné poradenství. S ohledem na pomalý rozvoj infrastruktury a vysokou cenu elektromobilů je však pro Čechy prozatím elektromobilita změnou, které se spíše obávají.

Podle loňského průzkumu ESSOX by 60 procent dotázaných respondentů bylo raději, kdyby nemuseli v dohledné době elektromobil vůbec pořizovat. V horizontu 5-10 let pak počítá 28 procent dotázaných s tím, že budou mít v rodině alespoň jeden elektromobil.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu