24. 01. 2020

Zájem o malé byty ve městech rapidně roste. Vyžadují je zejména mladí, pořizují se také jako investice

Praha, 23. ledna 2019 – Spojení rychlého růstu cen nemovitostí, velkého počtu singles, mladých bezdětných párů a trendu bydlení v centru města v poslední době způsobuje velkou poptávku po malometrážních bytech. Developeři tak věnují při stavbě nových bytových jednotek nejvíce prostoru právě bytům o dispozici 1+kk nebo 1+1. Zájem o tento typ bydlení potvrzují také zástupci realitních kanceláří.

Nejdůležitější roli zde hraje lokalita
O tom, že se lidé opět navracejí z venkova do měst svědčí také nedostatek bytů především v našem hlavním městě. Důvodem je nejen úspora času, který strávíme na cestách, ale hlavně vysoká občanská vybavenost v okolí domovů. Mladí lidé oceňují zejména široký výběr specializovaných gastro obchodů, kaváren, restaurací či kulturního a sportovního vyžití.
Mezi nejprodávanější byty ve velkých městech aktuálně patří především malometrážní. Tomuto faktu také podléhá nabídka developerů, jejichž nově postavené nebo zrekonstruované garsonky či byty 1+1 jsou opravdu lákavou investicí. „Malé byty tak uzpůsobujeme tak, aby se v nich nacházelo co nejvíce úložného prostoru, aby byl každý malý kousek prakticky využit a celek působil sice útulně, ale zároveň vzdušně. Na ploše zhruba třiceti až čtyřiceti metrů čtverečních opravdu lze vytvořit luxusní a naprosto vyhovující bydlení, o čemž svědčí i náš poslední projekt, Terasa Lavande na Vinohradech,“ říká Serge Mayer z developerské společnosti Acord Invest.
Investice, která se vyplácí
Právě byty o dispozici 1+kk nebo 1+1 nyní nejvíce lákají investory a není se čemu divit. Pořizovací cena není až tak vysoká a při stabilním růstu tržního nájemného je potenciál malometrážních bytů opravdu lákadlem. „Při aktuální situaci zejména v Praze je koupě malého bytu samozřejmě atraktivní investicí nejen díky rychlé likviditě. Vytváří ideální řešení především pro mladé páry nebo singles, kteří tak nacházejí spojení stylového bydlení v centru města a zároveň skvělé investice do budoucnosti, jelikož pořizovací cena není tak vysoká a malé byty se nejlépe pronajímají,“ říká Jiří Švec z Evropa realitní kanceláře.
Tisková zpráva Acord Invest