24. 06. 2024

Zájem o nájemní bydlení roste, podíl na tom mají i nové rezidenční čtvrti

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu o nájemní bydlení. Tento trend potvrzují údaje Asociace nájemního bydlení, která předpokládá, že se počet lidí žijících v nájmu může letos zvýšit o nižší desítky tisíc. Nárůst je zejména mezi mladými ve věku od 18 do 29 let, kteří dávají přednost institucionálnímu nájemnímu bydlení, tedy takovému, které nabízí plně vybavené byty.

K tomuto způsobu pronájmu se dnes přiklání stále více developerů. Současně se snaží v rámci institucionálního bydlení nabízet také sdílené bazény, fitcentra a relaxační prostory, které bývají buď součástí vystavěných domů nebo čtvrtí. Příkladem může být rezidenční čtvrť Lihovar, za kterou stojí společnost Trigema.

Cílem projektu Lihovar je mimo jiné dosažení co nejlepšího stupně zateplení a energetické náročnosti budovy, aby se několikanásobně snížily náklady za spotřebu energií i množství škodlivých emisí oxidu uhličitého. Za to také objekt obdržel průkaz energetické náročnosti budovy PENB A. Firma Beko, která klade do popředí úsporu a udržitelnost, pak dodala spotřebiče do nájemních bytů. Udržitelnosti dosahuje ať už v podobě technologií spotřebičů, nebo zvolených materiálů.

Život v rezidenci

Přestože bylo rezidenční bydlení v minulosti otázkou luxusu, dnes se stále více přibližuji požadavkům většinové poptávky. Developeři tak nejen vystavují zcela nové čtvrti, ale renovují také brownfieldy, jako jsou staré tovární a výrobní haly. Jinak tomu není ani v případě Lihovaru.

Nová čtvrť se nachází v oblasti Smíchova na levém břehu Vltavy a poznat ji můžete podle fasád z červených cihel a ikonických továrních komínů. „Celý areál tří bloků nabízí inspirativní prostředí pro různé životní fáze a styly, což odráží i jeho široká nabídka bytů. Dispozice se pohybují od menších 1+kk až po prostorné 5+kk, včetně bytů s nadstandardními dispozicemi. Na výběr je pak mezi vlastním a nájemním bydlením, které tvoří polovinu všech jednotek,” říká Ing. Jana  Žežulková, vedoucí interiérové skupiny  společnosti Trigema.

REKLAMA

Na místě nově budované čtvrti stál původně lihovar Fischl a synové. Ten se zasloužil o přelomový objev, jak využít zbytkovou melasu při výrobě lihu. Ve 20. století také patřil k nejvýznamnějším výrobcům v Evropě. Nový objekt zachovává původní tovární komín a také varnu, která dnes slouží jako galerie Davida Černého. Projekt Trigemy pak citlivě kombinuje industriální styl s moderními prvky.

Výbava, která se neodmítá

Zatímco byty k prodeji jsou zcela bez vybavení, ty nájemní nabízí Lihovar zařízené a připravené k nastěhování. „Pro smíchovský projekt jsme dodali 66 myček nádobí, 64 ledniček, 48 praček se sušičkou a 248 dalších kuchyňských spotřebičů, jako jsou indukční desky, odsavače nebo mikrovlnné a klasické trouby. Jedná se o modely ve vyšším cenovém segmentu tzn. s nadstandardní výbavou a v dobré energetické třídě. Široký sortiment zařízení, které pasují do každého bytu, je něco, v čem naše značka vyniká,” dodává Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko. Spolupráce mezi Bekem a Trigemou dodávkou spotřebičů pro první fázi projektu LIHOVAR nekončí.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu