15. 07. 2021

Zájem o pojištění bytů a domů po tornádu stoupl dvojnásobně. Polovina domácností je ale stále nepojištěná

Zájem o pojištění majetku u Directu pár dnů po řádění tornáda trhal rekordy.

Nedávné řádění tornáda a bouřek na jižní Moravě ukázalo, jak je důležité mít pojištěný domov. Lidé si proto ihned po těchto událostech začali ve velkém sjednávat pojištění majetku. „Ještě v týdnu, kdy tornádo udeřilo, si u nás sjednalo pojištění majetku přes
1 129 lidí, další týden už to bylo 1 361 sjednaných smluv, což je téměř dvojnásobek oproti týdnu před tragickými událostmi,“ vypočítala mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. I přesto podle statistik zůstává mnoho domovů nepojištěných. Podle České asociace pojišťoven nemá pojištění polovina domácností a třetina rodinných domů.
Pojišťovna přitom v podobných případech může lidem zaplatit úplně nový domov. „Po událostech na jižní Moravě jsme zaznamenali 751 škod na majetku, autech a podnicích a téměř třetinu z nich jsme už vyřešili. Počítáme, že na škodách vyplatíme desítky milionů korun,“ podotkla Maťašeje.
Přírodní nebezpečí už v základu pojištění
Pokud si lidé pojistí dům nebo byt, jsou automaticky chránění proti většině přírodních nebezpečí. „Klienti mají domov pojištěný na základní nebezpeční jako je požár, výbuch, pád předmětů, vichřice, kroupy, sesuv půdy, zřícení skal a lavin, tíha sněhu či námrazy, zemětřesení, náraz vozidla a další. Součástí každého pojištění je také riziko vodovodní škody. Patří sem prasklá trubka, bojler nebo únik vody z akvária, pračky a jiných zařízení,“ vysvětluje Maťašeje. Pouze povodeň, záplavu a zatečení vody je potřeba si připojistit.
Smlouvu aktualizujte každé dva roky
Kromě nepojištěných domácností bývá častým problémem i podpojištění. Obecně platí, že byt máte mít pojištěný na cenu, za kterou byste si mohli pořídit podobný ve stejné kvalitě. U domu si volíte cenu, za kterou byste stejný dům mohli postavit znovu. Ideální by bylo nechat si ocenit majetek u znalce, ale pro sjednání pojištění většinou stačí zapátrat v inzerátech. „Na realitních webech můžete najít podobný dům nebo byt v podobné lokalitě a od toho se odrazit,“ radí Maťašeje.
Podpojištění je nebezpečné v tom, že za škody může pojišťovna vyplatit méně peněz. Například, pokud jste měli dům za šest milionů pojištěný jen na tři miliony, tak při škodě za sto tisíc byste od pojišťovny dostali jen padesát tisíc korun.
Ceny nemovitostí a stavebních materiálů navíc stále rostou, proto je potřeba hodnotu nemovitosti ve smlouvě pravidelně aktualizovat. „Ideálně každý rok, nejpozději každé dva roky. S přepočítáním smlouvy klientům rádi pomůžeme na pobočce, po telefonu nebo online,“ upozorňuje Maťašeje.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek