05. 01. 2021

Zájem o úvěry od Lišky loni rychle rostl, stavebko ukázalo svou sílu a stabilitu

Zájem o úvěry ze stavebního spoření loni výrazně rostl, Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zvýšila objem poskytnutých úvěrů o 25 procent. Stabilní zůstal rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, stavebko v loňském roce více než kdy jindy ukázalo svou sílu a stabilitu.

ČMSS, největší domácí stavební spořitelna, poskytla v loňském roce úvěry a meziúvěry
na bydlení v celkovém objemu 25,1 miliardy korun, meziročně je to o 25 procent více.
Na začátku loňského roku jsme očekávali, že rok 2020 bude pro stavební spořitelny úspěšný. Následný pandemický vývoj naše očekávání výrazně utlumil a vývoj ve zbytku roku pro nás byl velmi pozitivním překvapením,“ komentoval loňské prodeje místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.
K výraznému růstu zájmu o úvěry přispěly mj. nízké úrokové sazby, které především
ve 2. polovině roku pokračovaly v poklesu. Průměrná úroková sazba nově poskytnutých zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen tak klesla až na 1,95 procenta a poprvé v historii se dostala pod 2 procenta. Zájem podpořila i přetrvávající poptávka nad nabídkou nového bydlení či obavy z budoucího vývoje. „Lidé v současné době vnímají bydlení jako formu ochrany svého majetku, investují do něčeho, co jejich úspory ochrání a bude dlouhodobě držet svou hodnotu,“ dodal Jochen Maier.
Stabilní zájem zůstal i o uzavírání nových smluv o stavebním spoření. Těch Liška loni uzavřela 167 tisíc, meziročně je to o 6 procent méně. „Stavebko dlouhodobě ukazuje svou sílu a stabilitu právě při různých nečekaných událostí. Je to bezpečný produkt s garantovaným výnosem, v době nejistoty chtějí lidé své úspory především ochránit,“ vysvětlil Jochen Maier. Průměrná výše cílové částky přitom vzrostla o 12 procent na 371 tisíc Kč.
ČMSS, známá také jako Liška, je součástí skupiny ČSOB, nejsilnějšího poskytovatele úvěrů
na bydlení v České republice. V rámci pokračující integrace vytvořila ČSOB v říjnu specializovaný útvar Retail Credits zaměřený na skupinové zpracování všech retailových úvěrů v ČMSS, ČSOB i Hypoteční bance. Dochází tak k dalšímu posílení vzájemné vazby a spolupráci mezi bankou, Hypoteční bankou, stavební spořitelnou i pojišťovnou vedoucí mj. k jednoduššímu a rychlejšímu procesu zpracování úvěrů.