03. 03. 2022

Zájemci o nový byt chtějí bydlet spíše na okraji, většina preferuje byt s balkonem nebo terasou

Raději bydlet na okraji hlavního města než v jeho centru. Takové preference má většina zájemců o nové bydlení. Důležité přitom je, aby jejich byt měl buď balkon, nebo terasu. Vyplývá to z výsledků velkého průzkumu developerské společnosti Ekospol mezi lidmi, kteří zvažují koupi nového bytu nebo ho v nedávné minulosti koupili.

Lokalita hraje při výběru nového bydlení zcela zásadní roli. Je to jeden k klíčových faktorů, podle nichž se kupci rozhodují. „Dvě třetiny respondentů preferují bydlení v okrajových částech města, v centru chce bydlet jen třetina lidí,“ přibližuje výsledky průzkumu generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Převažující zájem o okrajové části, které ale mají dobrou dopravní dostupnost do centra, je podle Korce logická. „Lokality na kraji města nabízí klidné bydlení uprostřed zeleně. Člověk se z takového bydlení dostane stejně rychle do samého centra města, stejně jako za jeho hranice. Nebude muset řešit katastrofální stav dopravy a parkování v centru, stejně jako další zásadní nevýhody bydlení v centru. Naopak díky levnějším pozemkům v okrajových částech za bydlení výrazně ušetří,“ doplňuje Korec.

Ne všechna místa na okraji jsou pro bydlení vhodná. „Není to jen o místě, ale hlavně o infrastruktuře v místě bydlení. Jestli je dostupná škola, školka, pošta či možnost nákupu,“ shrnuje hlavní požadavky jeden z respondentů průzkumu. „Důležité je, aby lokalita svým obyvatelům kromě dobré dopravní dostupnosti nabízela také dostatečnou infrastrukturu v nejbližším okolí. Kromě školních zařízení pro děti, lékaře či nákupů a restaurací musí být blízko také možnost sportovního vyžití,“ doplňuje Korec.

Důležitá pro kupující je také orientace na světové strany, řeší ji čtyři pětiny respondentů. Ještě výraznější shoda panuje, pokud jde o balkon či předzahrádku. U svého bytu buď balkon, nebo předzahrádku preferuje devatenáct lidí z dvaceti. „Větší zájem přitom je o terasy, které chce 80 procent účastníků průzkumu. Pouze 20 procent lidí raději volí předzahrádky. S tím souvisí i to, že většina (75 procent) chce bydlet ve vyšších patrech bytového domu. Právě byty ve vyšších podlažích balkony či terasy nabízí,“ podotýká Korec.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu