13. 05. 2019

Subjekty:
Hypoteční banka

Zvyšování cen bytů zpomaluje, v prvním letošním čtvrtletí dosáhlo nejnižší úrovně od roku 2015

Začátek roku 2019 znovu přinesl mírný nárůst cen nemovitostí. K nejvýraznějšímu zdražení došlo u rodinných domů. Naopak u bytů je růst cen nejpomalejší od roku 2015, v Moravskoslezském kraji ceny stagnovaly a v Ústeckém došlo dokonce k mírnému zlevňování. Zpomalení se neprojevilo v Jihočeském a Olomouckém kraji, v širším centru Prahy dosáhly nové projekty hranice průměrné ceny přes 105.000 Kč/m2.

•  Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o 1,4 pcb, a tak dosáhla hodnoty indexu 142,1. Meziročně si ceny bytů připsaly 9,6 pcb.
  • Ceny rodinných domů se během prvního čtvrtletí zvyšovaly o 2,5 pcb na hodnotu HB INDEXu 132,3. Meziročně ceny domů stouply o 8,3 pcb.
  • U pozemků oproti předchozímu kvartálu zaznamenáváme mírný pokles v růstu, ceny vzrostly o 2 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 153,9. Meziročně cena vzrostla o 8 pcb, tedy nejméně ze sledovaných skupin.

Podíváme-li se na celkový vývoj, ceny napříč rezidenčním trhem v prvním kvartálu letošního roku rostly mírně. Tempo růstu nájemného kopíruje tempo růstu cen bytů. U poptávek naopak pokračuje trend pozvolného poklesu poptávky, prodeje bytů byly tedy v minulém kvartálu nižší.
Pro další kvartály roku 2019 Hypoteční banka očekává převážně stagnaci poptávky na trhu nemovitostí. Důvodem jsou především vysoké ceny a ztížené financování. Stagnace se dá očekávat i na straně nabídky. Tempo růstu cen bytů bude nadále mírně zpomalovat. Pokračující stagnující nabídka a vyšší poptávka u tržního nájemného ve velkých městech bude nadále tlačit na pokračující mírný růst nájemného .
Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX
je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také
na www.hypotecnibanka.cz.
HB INDEX 1Q 2019 – Bytové jednotky:
„Tempo růstu cen bytů klesalo a bylo nejnižší od roku 2015, meziroční růst tedy klesl po delší době pod hranici 10 %. Mírné zdražování se ale ještě dotklo většiny krajů, nejvýrazněji pak Jihočeského a Olomouckého kraje. V  Moravskoslezském kraji ceny bytů stagnovaly, v Ústeckém kraji dokonce došlo k mírnému poklesu. Ceny starších panelových bytů rostly prakticky stejným tempem jako cihlové, největší zájem je dlouhodobě o byt 2+1, 2+kk. Co se týče vývoje cen bytů v Praze, poptávka se stále přesouvá z okrajových částí Prahy do Středočeského kraje. Nabídka pražských bytů je při stoupajících cenách nedostačující. Trvá oblíbenost malometrážních bytů, zejména kvůli poptávce ze strany singles a investorů. V širším centru Prahy novostavby dosahují průměrné ceny přes 105.000 Kč/m2,“ uvádí Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

HB INDEX 1Q 2019 – Rodinné domy:
„Index cen rodinných domů zaznamenal se svými 2,5 % nadprůměrný růst. Potvrzuje tedy fakt, o přesunu poptávky z drahých bytů v centru města do levnějších rodinných domů za městem. Stavebníky dlouhodobě nejvíce trápí nedostatek stavebních kapacit a materiálů. Přetrvává zájem také o starší rodinné domy ve stabilizovaných lokalitách s dobrou dostupností. Co se týče developerských projektů, nejvíce se staví ve Středočeském kraji. Oblíbenými typy staveb se stávají dřevostavby a jednopatrové domy typu bungalov,“ říká k vývoji na trhu rodinných domů Němeček.

HB INDEX 1Q 2019 – Pozemky:
„Tempo růstu cen pozemků je obdobné jako předchozích čtvrtletích. Poptávka dlouhodobě přesahuje nabídku, zájem o koupi pozemku v okolí Prahy roste. V poslední době také můžeme díky nízkým cenám pozorovat zájem o pozemky s různými nedostatky, jako například umístěním ve svahu či se špatnou orientací ke světovým stranám,“ uzavírá Němeček.

O HB INDEXu:
Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.
Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hypotecnibanka.cz.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek