EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Fincentrum Hypoindex březen 2017: Úroky letí vzhůru

 

Hypotéky zdražují. Průměrná úroková sazba v březnu vystoupala na 1,95 procenta. O hypoteční úvěry je však stále značný zájem. Česká národní banka ukončila intervence, úrokové sazby tak ještě porostou. Navíc si ČNB připravuje půdu pro další zpřísnění hypoték.

Loading



 


První čtvrtletí letošního roku je za námi a na hypotečním trhu bylo ve znamení obav. Zájemci o hypotéky trnou, jestli získají ještě příznivou sazbu, nebo zda si budou muset připlatit. Nejen, že se Česká národní banka vložila bankám do poskytování hypoték a doporučila jim zpřísnit podmínky, navíc ukončila intervence proti české koruně. Úrokové sazby u hypotečních úvěrů určitě dlouho pod hranicí dvou procent nezůstanou.
„ČNB počátkem dubna ukončila intervence na kurzu koruny k euru, postupně se začnou normalizovat výnosy státních dluhopisů a zvyšovat cena zdrojů. Nadále tak lze očekávat pozvolný růst sazeb,“ odhaduje budoucí růst úrokových sazeb Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.
Zájem o hypotéky je i přes rostoucí úroky značný. V březnu si do bank přišlo pro hypotéku 10 388 klientů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. Stejně tak rostou i objemy. Ve třetím měsíci letošního roku si lidé sjednali hypotéky za 21,131 miliard korun, což je o skoro o 2,2 miliardy více než v únoru.
„Březnovým objemům přes 20 mld. Kč dopomohly jak stále ještě přijatelné sazby, tak uspíšení obchodů před aplikací omezení výše hypotečních úvěrů k hodnotě nemovitosti na 90 %,“ hodnotí výsledky Fincentrum Hypoindexu Josef Rajdl.
Graf 1: Fincentrum Hypoindex březen 2017
Fincentrum Hypoindex březen 2017

Silnější čtvrtletí

První čtvrtletí 2017 je v objemech i počtech silnější než minulý rok. Loni měla průměrná úroková sazba ale klesající tendenci. Letos lidé s pořízením vlastního bydlení spíše pospíchají a je pravděpodobné, že v letošním roce budou další čtvrtletí slabší.
Tabulka 1: Počty a objemy za první čtvrtletí 2016

2016 Počty Objemy
Leden 5 912 12,646
Únor 7 782 14,615
Březen 9 375 17,906
Celkem 23 069 45,167

Zdroj: Fincentrum Hypoindex; objemy jsou uvedeny v mld. Kč
Tabulka 2: Počty a objemy za první čtvrtletí 2017

2017 Počty Objemy
Leden 8 665 17,532
Únor 9 413 18,95
Březen 10 388 21,131
Celkem 28 466 57,613

Zdroj: Fincentrum Hypoindex; objemy jsou uvedeny v mld. Kč
V roce 2016 bylo za první čtvrtletí sjednáno 23 069 hypotečních úvěrů v celkovém objemu za 45,167 miliard korun. Letos jsou vyšší objemy i počty.
Za letošní první tři měsíce si zřídilo hypotéku 28 466 klientů v objemu 57,613 miliard korun. Zdá se, jakoby letos přibyl jeden průměrný měsíc navíc.

Sazby rostou hlavně u hypoték s vyšší LTV

Banky samozřejmě reagovaly na doporučení České národní banky. Kromě toho, že banky nesmí poskytnout více než 90% hypotéku, mohou v rozmezí LTV od 80 % do 90 % poskytnout jen 15 % nových úvěrů, tak zároveň Česká národní banka ukončila svůj kurzový závazek.
Z těchto důvodů banky začaly zdražovat hlavně hypotéky s vyšší hodnotou zástavy nemovitosti. A určitě zdražování není konec.
Tip: Aktuální sazby hypoték: Podražily především hypotéky s vyšší LTV
Zatím banky ale o klienty nepřicházejí. Umožňují dofinancovat chybějící vlastní zdroje například úvěrem ze stavebního spoření. Jenže to se České národní bance nelíbí. S doporučeními není slučitelné, aby klient či instituce řešili nedostatek vlastních zdrojů klienta tím, že se zkombinují úvěry u různých institucí. Smysl a duch doporučení je jednoznačný: Klient by měl k pořízení nemovitosti použít zčásti vlastní zdroje. Instituce musí posuzovat celkovou zadluženost klienta, to je dívat se na všechny jeho úvěry,“ uvedla Denisa Všetičková z tiskového oddělení ČNB.

Bude hůř… ČNB chce dál skrouhnout hypotéky

Česká národní banka si navíc připravuje legislativní půdu pro další zpřísnění poskytování hypoték. Pokud projde připravovaná novela zákona o ČNB a ČNB se bude držet svých doporučených nastavení parametrů pro poskytování hypoték, většina domácností na hypoteční úvěr ani nedosáhne. Novela zákona by měla umožnit ČNB stanovit „doporučené“ parametry hypotéky závazně pod pokutou až 10 mil. Kč.
Navíc kromě LTV by ČNB získala pravomoci stanovit další pro banky závazné parametry hypoték. Domácnost by si kupříkladu nesměla půjčit více než pětinásobek ročního příjmu.
Tip: ČNB chce dál skrouhnout hypotéky: Průměrná česká rodina na ně nedosáhne
Tabulka 3: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex březen 2017

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 1,95 %
Změna oproti minulému období (b.p.) 8
Počet nových hypoték 10 388
Objem nových hypoték 21,131 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 2 034 193 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 036 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 413 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 58 %
Podíl úvěrů na výstavbu 22 %
Podíl ostatních úvěrů 20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.
Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 
Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *