EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

10. 03. 2017

0 komentářů

Obliba spoření: Stavební spoření vede

 

Obliba spoření a jednotlivých spořicích produktů ne vždy odpovídá jejich výhodnosti. Přesto se v průběhu času lidé obrací více na užitečnější spořicí produkty. Stále vede stavební spoření, ale padá životní pojištění.

Loading



 


Stavební spořitelny již páté čtvrtletí v řadě zveřejňují Barometr obliby spořicích produktů. Stavební spoření se stále drží v čele a navíc na popularitě získává, přestože stavební spořitelny stejně jako ostatní banky snižují úrokové sazby. Patrné jsou pozitivní trendy v ostatních produktech. Kupříkladu životní pojištění, které není vhodným spořicím ani investičním produktem, na oblibě ztrácí i mezi populací.
Nízké úrokové sazby nesvědčí ani spořicím účtům. Jejich popularita propadla dokonce více než popularita skutečně nevýhodného produktu pro spoření – životního pojištění. Lidé se obrací k rizikovějším investicím. Popularita nejvíce vzrostla starožitnostem a drahým kovům, které jsou velmi specifickými spořicími nástroji, vyžadujícími profesní znalosti.
Tabulka: Vývoj obliby spořicích produktů

Produkt 1. čtvrtletí 2016 1. čtvrtletí 2017
Stavební spoření 52% 59%
Spořicí konto 49% 44%
Doplňkové penzijní spoření 46% 49%
Životní pojištění 41% 37%
Drahé kovy 38% 46%
Starožitnosti 28% 37%
Podílové fondy 27% 29%
Akcie, dluhopisy 25% 28%
Termínované vklady 23% 23%
Spoření doma 21% 25%

Zdroj: IBRS, březen 2017

Stavební spoření: Hlavně pro úvěr

Stavební spoření je vhodným produktem zejména pro čerpání úvěru na rekonstrukce a v poslední době omezování hypoték Českou národní bankou (ČNB) též k dofinancování hypotečního úvěru, kde nestačí finanční prostředky na pořízení rodinného domu či bytu. Pro spoření je vhodné zejména pro vysoce konzervativní klienty.
„Průzkum naznačuje, že  stavební  spoření  překonalo  dopad  extrémně  nízkých  sazeb na trh – na rozdíl od spořicího konta. Samozřejmě roli hraje i možnost státní podpory,  která  zvyšuje  zhodnocení  úspor  více  než  na  3,5  %  ročně. Konzervativní  lidé  tak  prakticky  nemají lepší možnost, jak uložit své peníze, a postupně toho využívají,“ vysvětluje tajemník Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Životní pojištění: Není vhodné pro spoření

Životní pojištění má svůj účel v krytí rizika pro případ smrti, invalidity nebo dalších životních nástrah. Není investičním ani spořicím produktem, a to ani v případě, kdy má v názvu „investiční životní pojištění“. Současné podmínky v legislativě i v pojišťovnách toto pojištění staví do pozice nevýhodného investičního produktu – je dražší i daňově nevýhodnější než srovnatelná investice do podílových fondů. Navíc klient podstupuje kreditní riziko pojišťovny. Pokud by ta zkrachovala, klient by se peněz nemusel dočkat.
I Česká národní banka uvedla v Dohledovém benchmarku 5/2013, že se nejedná o vhodný investiční produktu a dokonce zakázala nazývat ho spořením. „Jde-li o produkty životního pojištění, neměla by propagace ve vztahu k pojistnému produktu obsahovat tvrzení, že se jedná o formu spoření peněžních prostředků nebo součást spořících programů apod., které by mohly vyvolat záměnu,“ uvedla ČNB.

Obliba spoření do podílových fondů a cenných papírů roste

Investiční životní pojištění (IŽP) vkládá peníze do podílových fondů, jen prostřednictvím pojišťovny, která investici prodražuje. Přímé investice do podílových fondů je mnohem efektivnější. Podle průzkumu obliby spoření a spořicích produktů sice pomalu, ale jistě roste i obliba investic do podílových fondů.
Zároveň se postupně zvyšuje i obliba přímých investic do akcií a dluhopisů. V tomto směru je ale vhodná opatrnost před dluhopisy v neveřejné nabídce, které může vydávat kdokoli bez efektivní regulace a kontroly.
Více rizikové investice se pro dlouhodobé spoření vyplatí. Je ale třeba počítat s rizikem kolísání trhu. Zatímco na investičním bytě není cedulka s aktuální cenou a kolísání cen nemovitostí lidé nevidí, u akcií a podílových fondů se cena mění takřka neustále.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *