EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Zbyněk Drobiš

10. 08. 2018

0 komentářů

Převod nemovitosti: Nepodceňujte rezervační smlouvu

 

Rezervační smlouva patří často mezi první smlouvu, která je uzavřena mezi zájemcem o koupi nemovitosti a prodávajícím. Jaká jsou doporučení při sjednání této smlouvy?

Loading



 


Koupě nebo prodej nemovitosti představuje obvykle časově a finančně nákladný proces, a to od výběru vhodné nemovitosti, přes zajištění financování, až po uzavření potřebných smluv k úspěšnému převodu nemovitosti. Rezervační smlouva by neměla být podceňována v tomto procesu z hlediska obezřetnosti kontroly jednotlivých ustanovení.

Rezervační smlouva v občanském zákoníku?

Výslovný smluvní typ rezervační smlouvy nenalezneme konkrétně upraven v občanském zákoníku. Je tak na dohodě jednotlivých stran smlouvy upravit její konkrétní obsahové náležitosti.
Rezervační smlouva by měla zejména obsahovat specifikaci nemovitosti, zájem budoucího kupujícího k její koupi, lhůtu rezervace nemovitosti, po kterou nebude nemovitost nabízena dalším osobám, úhradu rezervačního poplatku, a také povinnost uzavřít do určitého data kupní smlouvu nebo smlouvu o budoucí kupní smlouvě.

Trojstranná dohoda

Jelikož rezervační smlouva stanovuje řadu povinností pro zájemce a prodávajícího včetně účasti realitní kanceláře, lze důrazně doporučit uzavřít rezervační smlouvu jako trojstrannou dohodu mezi zájemcem, prodávajícím a realitní kanceláří. Takto jsou veškerým stranám realizace převodu nemovitosti písemně stanoveny povinnosti, kdy se obtížně vymáhá splnění závazku vůči osobě, která nebyla stranou rezervační smlouvy.

Tip: Spor o smluvní pokutu v rezervační smlouvě

Několik rad před uzavřením rezervační smlouvy

Zájemce o koupi nemovitosti by měl být obezřetný při zkoumání podmínek splatnosti rezervačního poplatku a podmínek vrácení poplatku, včetně navazujících smluvní pokut.
Například může nastat situace, kdy zájemci o koupi nemovitosti není schválena hypotéka a nemůže tak uzavřít kupní smlouvu. Následně při žádosti o vrácení rezervačního poplatku může být zájemce o koupi nemovitosti nepříjemně překvapen, že rezervační smlouva obsahuje smluvní pokutu ve výši rezervačního poplatku pro případ neuzavření kupní smlouvy z jakýkoliv důvodů na straně zájemce. Lze tak doporučit zájemci o koupi nemovitosti sjednat si právo na vrácení rezervačního poplatku pro některé situace.
Rovněž by zájemce o koupi nemovitosti měl zkontrolovat v rezervační smlouvě, zda je rezervační poplatek součástí kupní ceny nemovitosti. Doporučit lze také, aby rezervační smlouva obsahovala bližší specifikaci znění obsahu kupní smlouvy, aby se předešlo případným neshodám mezi zájemcem o koupi nemovitosti a prodávajícím při uzavření budoucí kupní smlouvy.
Každý převod nemovitosti je specifický, stejně tak rezervační smlouva, lze doporučit investovat do právní kontroly rezervační smlouvy advokátem. Převod nemovitosti se týká obvykle milionových částek a obezřetnost se tak vyplácí.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Koupě nemovitosti

Rozhovor: Nejčastější chyby ve smlouvách o koupi nemovitosti

Nástrahy a chyby ve smluvní dokumentaci týkající se koupě nemovitosti mohou kupujícího stát nemalé peníze. V tom lepším případě zamítne kupní smlouvu jako vkladovou listinu katastr a záležitost bude stát další dva tisíce na správním poplatku, v tom horším propadne rezervační záloha. Obezřetnost je tak na místě. O nejčastějších chybách ve smlouvách o koupi nemovitosti […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

15. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *