EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Ceny bytů mírně klesají. Pozemky jsou stále dražší

 


 

Realitní trh podle odborníků začíná čím dál více ožívat. Důvodem jsou nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů a dlouhodobě se snižující ceny nemovitostí. Podle HB Indexu průměrná tržní cena bytů během třetího čtvrtletí poklesla o jeden procentní bod. Vývoj cen bytů tak kopíruje loňský rok. Od ledna roku 2010 se ceny bytů podle daného indexu snížily o 5,1 procenta.

„Tržní ceny bytů se za uplynulý kvartál velmi mírně snížily. V Praze ceny bytů poklesly dvakrát rychleji, než je celorepublikový průměr, tj. o 2 procentní body. Díky slevovým akcím developerů i nižším cenám nových projektů se nyní nové byty v Praze prodávají za stejné ceny jako v Brně. Největší poklesy však zaznamenaly byty v Karlovarském kraji a na Vysočině. I nadále je zřetelný trend dvakrát rychlejšího poklesu cen u panelových bytů, než tomu je u bytů cihlových. I přesto, že poptávka po novostavbách vykazuje stabilní charakter, počet neprodaných bytů se díky rozšiřující se nabídce nezmenšil,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Ve srovnání s loňskými prázdninami se letos, podle analýzy společnosti Trigema, prodalo o 70 procent bytů víc. Developeři na podzim zlevnily i tzv. ležáky, tedy byty, které jsou zkolaudované, ale neprodané. Navíc zájemci o nové bydlení zejména v Praze mohou mít radost z cenové nabídky dvou developerů, kteří staví bytové domy v Horních Měcholupech. Z cenové bitvy Ekospolu a Central Groupu může mít největší užitek právě klient. Garsonku v této lokalitě seženete už za 950 tisíc korun a ceny větších bytů jsou také příznivé.

Ceny rodinných domů jsou nižší, ale jen o vlásek

Během třetího čtvrtletí podle HB Indexu zlevnily rodinné domy o 0,8 procentního bodu. Dlouhodobý trend je trochu jako na houpačce. Od ledna 2010 se ceny rodinných domů zvýšily o 1,9 procenta a jejich kolísavost bude pravděpodobně nadále pokračovat.

„Ceny rodinných domů zaznamenaly ve třetím čtvrtletí mírný pokles, který koriguje nárůst cen ze začátku roku. Menší zájem je o rodinné domy s cenovkou nad 3 miliony korun (v Praze nad 8 milionů korun). Nadále přetrvává zájem o rodinné domy vhodné k rekonstrukci. Současný pokles stavebních nákladů má pozitivní vliv na rozšiřování výstavby nových domů. Na trhu se také zvyšuje zájem o nízkoenergetické rodinné domy, a to jak u novostaveb, tak u kompletních rekonstrukcí,“ vysvětluje Petr Němeček.

REKLAMA

Pozemky jsou pořád dražší

Oproti klesajícím cenám bytů, kolísavým hodnotám rodinným domům, pozemky jsou stále dražší. Ve třetím čtvrtletí HB Index u cen pozemků stoupl o 1,1 procentního bodu. Pozemky za uplynulé dva roky dosáhly nejvyššího cenového rozdílu a připsaly si nárůst o 12,1 procentního bodu.

„Ceny pozemků i nadále vykazují mírný setrvalý růst. Celkově se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. I díky tomu jsou pozemky stále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Největší zájem byl v uplynulém čtvrtletí o pozemky s výměrou do 950 m2 a ve větších městech do 650 m2,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *