EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: Zbyněk Drobiš

01. 12. 2015

0 komentářů

Dobrá víra nájem přináší aneb Jak vydržet platnou nájemní smlouvu

 


 

 „Vydržení“ nájemního práva

Užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou, jak stanovuje krátké ustanovení § 2238 nového občanského zákoníku. Z praktického hlediska se jedná o významné ustanovení, které umožňuje určité vydržení nájemního práva za splnění zákonných podmínek. Dle důvodové zprávy k novému občanskému zákoníku bylo zavedeno uvedené ustanovení k ochraně nájemce, který dlouhodobě užívá byt v dobré víře, že nájem bytu je po právu.

Dalším důvodem k zavedení tohoto ustanovení je skutečnost, že rozhodovací praxe soudů až do účinnosti nového občanského zákoníku zastávala tezi, že nájem nelze vydržet a zrušený občanský zákoník neřešil obdobné životní situace.

Tip: Nový občanský zákoník vymezil nové ustanovení pro ochranu práv nájemce jakožto slabší smluvní strany. Lze platně sjednat smluvní pokutu v nájemní smlouvě ve prospěch pronajímatele? A na jaká zakázaná ujednání je třeba dávat pozor? Více se dočtete v článku „Zakázaná ujednání aneb Co vám v nájemní smlouvě neprojde“.

Fikce uzavření nájemní smlouvy

Uvedené ustanovení nového občanského zákoníku tedy řeší situace, kdy pronajímatel a nájemce neuzavřeli platnou nájemní smlouvu, avšak nájemce užívá byt v dobré víře, že došlo k uzavření platné nájemní smlouvy. Nastává tak právní fikce uzavření řádné nájemní smlouvy. Dobrá víra nájemce se ztrácí, jakmile se nájemce dozvěděl o skutečnostech, které vyvolaly pochybnosti o platnosti nájemní smlouvy.

Tip: Trestní zákoník vymezuje v některých případech trestní odpovědnost osoby, která neoprávněně zasáhla do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Svévolné odpojení vody nebo elektrické energie při snaze vypudit nájemníka nemusí zůstat pouze v rovině občanskoprávního sporu, avšak zapříčinit trestněprávní odpovědnost. Více se dočtete v článku „Chcete se zbavit nepohodlného nájemníka? Plyn ani vodu mu neodpojujte“.

REKLAMA

Po dobu tří let…

Nový občanský zákoník stanovuje lhůtu užívání bytu v dobré víře na tři roky k aplikaci uvedeného ustanovení. Jelikož se jedná o nové ustanovení, bude nutné sledovat vývoj rozhodovací praxe soudů v případných sporech mezi pronajímateli a nájemci o výklad tohoto ustanovení v jednotlivých případech.

Vzhledem ke složitosti problematiky nájemních vztahů doporučujeme konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu s ohledem na vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *