EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Trendy ve vysněném bydlení se mění. Zájem je o dvě toalety a obrovský sklep

 


 

Současným trendem je požadavek kupujících na dvě toalety v bytě,“ říká Pavel Štáf, šéf a zakladatel firmy pro inspekci nemovitostí Bytecheck. V průzkumu mezi téměř třemi tisíci nových majitelů nemovitostí požadavek na dvě toalety vyjádřilo devět z deseti dotázaných. Kupující požadují většinou jeden záchod spojený s koupelnou pro soukromé účely a druhá toaleta by měla sloužit zejména návštěvám. Oddělené prostory se hodí i ráno, kdy partneři obvykle spěchají do práce. Nezáleží na tom, zda rodina bydlí v menším nebo ve větším bytě. I tak kupující chtějí WC oddělené od koupelny.

Trendy, které popisuje firma Bytecheck jsou skutečně v poslední době viditelné. Z naší zkušenosti se to však týká zejména kategorie mezi 30 – 50 lety věku. Ostatní lidé to řeší minimálně. Druhá toaleta je však často pouze přání s to stejně jako bazén, či terasa. Často se klient při splnění tohoto požadavku rozhodne pro nemovitost, která v mnoha dalších parametrech pokulhává,“ uvedl David Bureš, ze společnosti Realitní vyjednavač.

Problém jsou dispozice

Leckdy nezáleží jen na tom, jak velký byt je, ale také jaké má dispozice. Existují i nabídky, kde na 55 metrech čtverečních, najdete čtyři místnosti. Takový byt se sice může pyšnit kategorií tři nebo dokonce i čtyři plus jedna, ale funkční moc nebude.

Nevhodné dispoziční uspořádání nemovitostí je pro zájemce o byty a domy stále větším problémem,“ zdůrazňuje Pavel Štáf z firmy Bytecheck. „Některé developerské firmy už při stavbě domu dokonce pro kupující připravují i místnosti se sprchou pro mytí kol, kočárků či zablácených psů,“ doplňuje Barbora Hálová, expertka firmy Bytecheck.

Velmi častou výtkou kupujících je špatná dispozice, která je často ze strany developera účelová a nový interiér je tím pak velmi poznamenán. Nedávno jsem zažil projekt, ve kterém jsou dva pokoje tak malé, že se tam skutečně vejde pouze jednolůžková postel a zbývá jeden metr velká mezera ke zdi,“ říká David Bureš.

REKLAMA

Máme čím dál tím víc věcí

Vypadá to, že lidé vlastní víc a víc majetku. Jak jinak by se dala vysvětlit touha po větším úložném prostoru. Zájemci o nové bydlení preferují užší chodby a místo toho větší skříně. Dávat věci do sklepa už není trendy.

Důraz na větší úložné prostory klade téměř 90 procent respondentů průzkumu společnosti Bytecheck. Kupující navíc požadují úložné prostory a komory na patře přímo u bytu. Kupujícím ale nestačí vestavěné skříně. Chtějí víc. Přejí si větší sklepy, kočárkárny a kolárny. A sklep už neznamená komůrku dvakrát dva metry. Ideální sklep by měl připomínat spíš garáž, kam se vejde sportovní vybavení i příslušenství na auto, jako je například střešní box.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *