EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Prodeje nových bytů se letos nezastaví. Bude následovat útlum?

 


 

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku prodali developeři v Praze 1 750 nových bytů, šlo o druhý nejsilnější kvartál v historii. Prvenství si zatím drží první čtvrtletí 2015, kdy nového majitele našlo 1 850 nových bytů. Vyplývá to ze statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, kteří vzájemně spolupracují od jara 2014.

„Potvrdily se moje odhady, že se za celý loňský rok prodá v hlavním městě 7 000 bytů. Extrémně levné hypotéky a zvýšený optimismus poháněný rostoucí českou ekonomikou přiměly domácnosti k investicím do vlastního. Očekávaný rekord padl. Byty loni více nakupovali i investoři, kteří zjistili, že je to jedna z nejlepších možností uložení peněz,“ prohlásil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural ale upozorňuje, že do celkového počtu prodaných bytů je započítáno přes 7 procent bytů z projektů bez platného územního rozhodnutí. Podle něj by se proto tyto byty do statistiky neměly započítávat. Celkový počet prodaných nových bytů v Praze by tak klesl v letošním roce na 6 500 a meziroční růst by se snížil z 18 procent na 9 procent.   

Kromě celkového počtu prodaných bytů v Praze stojí za zmínku  z ostatních regionů ještě Brno, kde se sice prodalo ve srovnání s Prahou pouze 954 nových bytů, ale meziročně došlo k nárůstu o 15 procent. Celkové prodeje za loňský rok v regionech (s výjimkou Prahy) dosáhly 4 900 nových bytů.

Prodej lowcostových bytů upadá

„Největší zájem byl o byty v cenovém rozpětí od 50 do 60 tisíci korun (33 procent). Za ním následují byty v kategorii 40 až 50 tisíc korun (28 procent), ale také i byty za 60 až 70 tisíc korun (19 procent). V posledním čtvrtletí minulého roku rostl podíl bytů, které se nabízejí v cenové úrovni od 50 do 70 tisící korun za metr čtvereční. Aktuálně je jich na trhu už okolo 57 procent,“ komentuje vývoj cenových segmentů Marcel Soural, a dodává: „Naopak stále klesá prodej lowcostových bytů. Zatímco v polovině minulého roku jich bylo na trhu uplatněno okolo 20 procent, ke konci prosince to bylo již pouze 10 procent.“

REKLAMA

Počet dostupných bytů klesá

Zatímco prodeje lámou rekordy, nabídka nových bytů se tenčí a postupně tlačí jejich ceny vzhůru. Průměrná cena prodaných bytů se v loňském roce meziročně zvýšila o 6,6 procenta na 59 885 korun s DPH za metr čtvereční.  

Počet dostupných bytů se v loňském roce meziročně snížil o 14 procent na 5 800 bytů. Jejich průměrná cena vzrostla přibližně o 4 procenta na 64 314 korun s DPH za metr čtvereční. „Průměrná cena nově zahajovaných projektů vloni rostla dvakrát rychleji než průměrná cena všech dostupných bytů. To ovlivňuje propad zásoby dostupných bytů a prodlužování schvalování nových projektů ze strany jednotlivých stavebních úřadů. Uvedený propad může mít do budoucnosti vážné následky. Trh totiž vykazuje typické znaky růstu, s čímž je spojeno i zdražování,“ upozorňuje Marcel Soural.

„Byty opravdu mizí obrovskou rychlostí. Lidé na nové byty netrpělivě čekají. Naše nové projekty, které jsme loni uvedli na trhu, to potvrzují. Spoustu bytů jsme totiž prodali během několika málo desítek minut od zveřejnění ceníku,“ zdůraznil Evžen Korec.

Prodeje porostou i letos

„Prodeje nových bytů se navyšují již šestým rokem po sobě,“ komentoval vývoj Marcel Soural. Letošní rok by podle šéfa Trigemy měl být srovnatelný s rokem loňský, prodeje nových bytů v Praze odhaduje na 7 tisíc.

REKLAMA

Největší český developer Central Group vidí letošní rok ještě pozitivněji. „Prodej nových bytů nadále poroste, vzhledem k vysoké základně z letošního roku, ale již zřejmě pomaleji. Očekáváme, že v Praze se letos prodá řádově 7200 rozestavěných nebo již dokončených bytů,“ říká Dušan Kunovský z Central Group.

Ještě mnohem odvážnější je ve svých odhadech Evžen Korec z Ekospolu: „Růst české ekonomiky neskončí, což bude lidi i letos motivovat k investicím do bydlení. Neutuchající zájem o nové byty v Praze požene celkové prodeje až k hranici 8000 bytů prodaných za jeden rok.“

Vrásky developerů v Praze přidělává nestabilní legislativní prostředí, které brzdí schvalování projektů. „Pokud půjde vývoj prodeje nadále obdobným tempem a zároveň nedojde k nastartování standardního povolování nových projektů, může brzy skutečně nastat doba, kdy nebude co stavět,“ dodává Dušan Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *