EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

21. 12. 2016

0 komentářů

Rekordní listopad v úvěrech na bydlení. Jaký bude rok 2017?

 

Stavební spořitelny v listopadu poskytly úvěry za rekordních 6 miliard korun. Objem poskytnutých v listopadu poskytnutých hypoték dosáhl závratných 29,7 miliardy korun. V celkovém ročním účtování suma sjednaných úvěrů vystoupá nad 220 miliard korun a celkově banky a spořitelny rozpůjčují za letošek na bydlení více než 270 miliard korun. Co nás čeká příští rok?

Loading



 


Letošní listopad už jen tak něco nepřekoná
Stavební spořitelny v listopadu klientům rozpůjčovaly bezmála 6 miliard korun, což je druhý nejlepší výsledek v 6leté historii. V souhrnu za uplynulých 11 měsíců to dělá 47 miliard a s připočtením prosincové produkce to bude téměř s jistotou přes 50 miliard korun.
golem_21_1
 
Banky v listopadu podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuly 14 386 hypotečních úvěrů, což je o téměř 60 % více než v loňském roce a celková suma sjednaných hypoték vystoupala na závratných 29,7 mld. Kč (y/y +78 %). Dosavadní rekord z letošního června banky překonaly banky téměř 5 miliard a oproti loňsku produkce vzrostla o 78 %. Příčinou rekordních výsledků je jednoznačně začátek platnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který jednak přináší nová pravidla pro posuzování bonity klientů a s novými podmínkami předčasného splacení banky začaly hypotéky zdražovat. To se zatím projevilo pouze v nabídkových sazbách a indexem, průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných úvěrů ještě klesala. Hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXU meziměsíčně o 3 setiny procentního bodu na 1,77 % (y/y – 32 bps.). Průměrná výše hypotéky v listopadu vystoupala na 2,063 mil. Kč, což je o 219 000 Kč více než loni touto dobou.
golem_21_2
V součtu tedy letos banky a stavební spořitelny poskytnou na bydlení přes 270 miliard korun! To je o 25 miliard více než loni. Procentuálně trh letos vyroste meziročně o 10 procent.
Jak se bude dařit úvěrům na bydlení v roce 2017? 
Situace domácností bude velmi dobrá, předpokládáme stabilní zájem o pořízení vlastního bydlení nebo jeho vylepšení. Dostupnost bydlení se však bude postupně zhoršovat v důsledku růstu úrokových sazeb a cen nemovitostí. Ty sice neporostou tak rychle, jako letos, ale i tak očekáváme růst okolo 5 procent.
Alfou a omegou hypotečního trhu jsou úrokové sazby. Vývoj posledních dní potvrzuje naši hypotézu listopadového dosažení cenového dna. V listopadu a prosinci již dochází k nárůstu sazeb, přičemž nejvíce rostou sazby hypoték s fixací nad 5 let. V roce 2017 očekáváme pozvolný růst sazeb v důsledku zdražování ceny peněz na mezibankovním trhu. Průměrná úroková sazba se bude pohybovat zhruba na úrovni loňského roku, tedy mírně přes 2 procenta. Pro bonitní klienty by však ani v příštím roce měla být dosažitelná reálná sazba pod 2 procenty.
Zásadní legislativní změny týkající se hypoték nejsou zatím v roce v roce 2017 hlášeny. Zákon o spotřebitelském úvěru si bude tzv. „sedat“. Nicméně od dubna začne platit doporučení ČNB omezující maximální výši hypotéky na 90 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) a limity určující bankám maximální podíl hypoték poskytnutých v pásmu 80 – 90 %.Tato změna bude znamenat, že méně lidí dosáhne na hypotéku a bude muset část pořizovací ceny financovat z vlastních zdrojů nebo jiným úvěrem.
Poptávka po hypotečních úvěrech bude v roce 2017 stále vysoká, ale méně klientů hypotéku získá. Letos objem sjednaných hypoték i díky rekordnímu listopadu vysoko přesáhne 220 miliard korun*. V roce 2017 podle našeho názoru dojde k určitému poklesu roční produkce hypoték a objem hypoték by se mohl pohybovat v optimistickém scénáři okolo 200 miliard korun. Hodně bude záležet na vývoji úrokových sazeb. Pokud by z nějakého důvodu došlo ke skokovému zdražení hypoték s výhledem na další růst, objem by mohl výrazně vzrůst, jak by si klienti chtěli obstarat hypotéky ještě za původních – cenově výhodnějších podmínek. Jen málo bank na trhu totiž nedokáže počkat s čerpáním úvěru déle než 12 měsíců.
Zavedení maximálních limitů LTV u hypoték představuje hozenou rukavici pro stavební spořitelny, které se mohou ve větší míře podílet na dofinancovávání. Letošní produkce stavebních spořitelen se bude podle našeho odhadu pohybovat okolo 50 miliard korun. V roce 2017 by se stavební spořitelny, pokud využijí potenciálu trhu, mohly pohybovat v pásmu 55 – 60 miliard.
golem_21_3
„Podmínky pro pořízení vlastního nebo zlepšení stávajícího bydlení budou stále velice dobré. Ceny úvěrů budou i nadále velice příznivé, horší to bude s jejich dostupností. Pro některé klienty se brána k vlastnímu bydlení v roce 2017 pravděpodobně uzavře. Nemluvě o dostupnosti a cenách kvalitních nemovitostí, kterých je na trhu stále méně,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. „Z pohledu bank a stavebních spořitelen očekáváme opět vysoce nadprůměrný rok, kdy objem sjednaných úvěrů může opět atakovat hranici 250 miliard korun,“ říká Libor Ostatek.
*odhad včetně bank nereportujících své výsledky portálu hypoindex.cz ani MMR (mBank, Oberbank, Fio banka, WSPK)
Zdroj: GOLEM FINANCE, stavebky.cz, banky

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *