EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

17. 01. 2018

0 komentářů

Česká CTR group prodala na sklonku roku v Německu další bytový projekt. Jen za letošní rok tak v Drážďanech zobchodovala téměř 300 bytů

 

Dva dny před Štědrým večerem uzavřela původem česká investiční skupina CTR group další velkou investiční transakci. Stejně jako v první polovině loňského roku, i v jeho závěru se jí podařilo prodat další rozestavěný bytový areál v centru Drážďan jedinému kupci, německému nemovitostnímu fondu Patrizia. Přesnou hodnotu transakce, která zahrnuje celkem 170 bytů a velký supermarket v rezidenčním projektu Haus Merkur III, společnosti nezveřejnily.

Loading



 


V krátké době jde tak již o druhou úspěšnou investiční transakci, kterou si původem český investor na německém trhu připsal. V červnu loňského roku totiž skupina prodala stejnému kupci i předchozí etapu Haus Merkur II se 117 byty a čtyřmi maloobchodními prostory. Za jediný rok tak CTR v Drážďanech, které mají zhruba půl milionu obyvatel, prodala celkem 287 bytů v tržní hodnotě, která včetně DPH převyšuje 100 milionů EUR.
Pro srovnání uveďme, že podle žebříčku prodejů novostaveb v Praze za rok 2017, který vydávají sami čeští developeři, by se CTR group s tímto prodejním výsledkem s přehledem zařadila do developerské TOP5. Kdyby pak i prostory v přízemí namísto obchodů a služeb využila pro další bytové jednotky, jak bývá standardně zvykem u českých developerů, zařadila by se rovnou na třetí místo. Drážďany přitom nejsou zdaleka tak velké jako Praha a nejsou ani jediným trhem, na kterém CTR group působí.
Dalších téměř 550 bytů v Košicích
Skupina totiž aktuálně staví například 541 bytů ve dvou projektech v Košicích, metropoli východního Slovenska. První areál v historickém centru města, Rezidencii pri radnici s 390 byty, právě dokončuje a prodat zde zbývá zhruba posledních 20 bytů. Dalších 151 bytů v multifunkčním areálu Business Centre Košice III s obchody a kancelářemi začala společnost stavět před půl rokem. Po započítání košických prodejů by tedy tržní pozice skupiny CTR pomyslně vztažená na pražské poměry již s přehledem obsadila druhé místo.
K tomu navíc buduje CTR group ještě dalších 78 bytů v bavorském Regensburgu, v Praze pak na Žižkově právě dokončuje komorní projekt s 26 byty nazvaný Panorama Pražačka.
„Je paradoxní, že v největším městě ze všech, v nichž působíme, aktuálně realizujeme nejmenší z našich projektů. A naopak v násobně menších městech jsme schopni realizovat transakce, které svým objemem s přehledem převýší bilance největších hráčů na pražském trhu. Potvrzuje se tak, jaký ohromný deficit má Česká republika oproti ostatním evropským zemím v podpoře stavitelství a rozvoje,“ říká Ján Horváth, CEO divize Real Estate, který poslední drážďanskou transakci sjednával.
Objektivní srovnání investičních aktivit mezinárodního developera, který působí v několika zemích, tak jasně ukazuje, jak nepříznivé je pražské prostředí a česká stavební legislativa pro investory. Ti, pokud mají tu možnost, budou vždy preferovat investice v prostředí, které je transparentnější a umožňuje jim jasné a předvídatelné plánování.
To je ostatně i případ skupiny CTR, která v uplynulém roce získala například další rozlehlý brownfield v širším centru Košic. Na místě bývalých oděvních závodů mezi ulicemi Alvinczyho a Bellova plánuje do roku 2020 vybudovat moderní místo k životu s 350 – 400 byty, hodnotným veřejným prostorem a obchodními plochami v parteru. O další zajímavé akvizici CTR aktuálně vyjednává také v Německu. Naopak v Praze je investor raději opatrný a během roku 2017 se dokonce některých svých menších projektů v metropoli a nejbližším okolí zbavil.
„Přestože disponujeme vlastními kapitálem v řádu vysokých stovek milionů, který máme vyčleněn na nové akvizice a můžeme jej okamžitě uvolnit, při současné situaci není investování v Praze pro nás nic lehkého. Společnosti naší velikosti se jednoduše nevyplatí ztrácet 6 nebo dokonce 10 let s povolováním jediného projektu v Česku, to můžeme peníze zhodnotit efektivněji jinde. V české metropoli proto preferujeme nákup připravených projektů nebo pozemků s vyhovujícím územním plánem, vydaným územním rozhodnutím nebo ještě lépe již se stavebním povolením,“ uzavírá Ján Horváth.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *