EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Zdražování bytů pokračuje. Cena za metr atakuje 100 tisíc korun

 

Během tří let vzrostla průměrná cena prodaných bytů v Praze téměř o 70 procent. V letošním druhém čtvrtletí se vyšplhala až na 94 tisíc korun za metr čtvereční. Cena dostupných bytů atakovala hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Zdražování by nemělo polevit ani v nadcházejícím období. Na růstu cen má svůj díl viny i ČNB.

Loading



 


V polovině loňského roku dosahovala průměrná cena prodaného bytu necelých 76 tisíc korun za metr čtverečních. Během prvního čtvrtletí se pak vyhoupla až k hranici 90 tisíc korun za metr čtvereční. A ve druhém čtvrtletí poprvé v historii tuto hranici překonala. Byty se prodávaly v průměru za 94 tisíc korun za metr čtvereční, což je meziročně o 23,9 procent více.

Rostou ceny prodaných i dostupných bytů

Průměrná cena dostupných bytů se meziročně zvýšila o 15,2 procent na 99 243 korun za metr čtvereční. Za dva roky ale vzrostla již o více než 40 procent. Vyplývá to ze společné analýzy developerů Central Group, Skanska a Trigema.
„Přestože nabídka nových bytů v posledním čtvrtletí mírně rostla, tempo navyšování cen nepolevuje. Cenové stabilizaci by pomohlo, pokud by se podařilo na trh pustit větší počet nových projektů, který by tak zájem o bydlení lépe nasytil. Do doby, než se poptávka více nevyrovná s nabídkou, bude tlak na ceny stále výrazný,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Poptávku žene i ČNB

Růst cen nových bytů kupující přesto nezastavil a prodeje mírně rostly. Po propadu na začátku roku, kdy majitele našlo pouze 1 200 jednotek, se prodeje ve druhém kvartálu letošního roku vrátily zhruba na úroveň z loňského roku a přiblížily se vrcholu z let 2015 a 2016. Za poslední tři měsíce prodali developeři celkem 1 550 nových bytů, což je meziročně o 3,3 procenta více.
Rostoucímu zájmu o vlastní bydlení pomohla zřejmě i Česká národní banka (ČNB), která se od října opět chystá zpřísnit poskytování hypoték. Lidé z obav z přísnějších pravidel pospíchají, aby koupili byt a získali hypoteční úvěr ještě za současných podmínek.
„Vyšší prodeje tak očekáváme i ve třetím čtvrtletí, pak ale bude podle všeho následovat pokles. Domnívám se, že celkově letos klesnou pražské prodeje asi o deset procent, tedy na hranici kolem pěti tisíc nových bytů,“ říká ředitel Central Group Dušan Kunovský.

Nabídka se rozšiřuje, ale stále nestačí

Nabídka developerů se během uplynulých třech měsíců rozšířila o 150 bytů na 4 350, meziročně tedy o pětinu. Za nárůstem stojí především zahájení prodeje několika větších projektů s více než 100 byty na Praze 5, 8 a 9. K optimálnímu stavu ale stále chybí zhruba dva tisíce bytů.
„Nízká nezaměstnanost a relativně dostupné hypoteční financování již několik let poptávku zvyšuje, což trh není schopen pokrýt. O bydlení v Praze je zájem, roste jak počet jejích obyvatel, tak zájemců z řad investorů. Aby se nabídka nových bytů zvýšila, musela by se jasně nastavit a dodržovat pravidla či změnit zákony, které by urychlily momentálně příliš zdlouhavý proces schvalování nové výstavby,“ říká ředitel Skanska Reality Petr Michálek.
Jak se budou vyvíjet prodeje a potažmo i ceny nových bytů v budoucnosti bude zřejmě záviset i na tom, jak lidé zareagují na zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. Pokud by se tempo růstu cen udrželo na stejné úrovni jako dosud, mohly by se nové byty ještě letos prodávat za 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *