EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Ceny nových bytů se blíží vrcholu. Přichází ochlazení?

 

Na realitním trhu nastal bod zlomu. Cena nových bytů v Praze překročila 80 tisíc za metr čtvereční, prodeje začaly brzdit a brzdit by brzy měla i nabídková cena. Blíží se ochlazení trhu?

Loading



 


Průměrná cena nových bytů se poprvé v historii přehoupla přes hranici 80 tisíc korun za metr čtvereční. Meziročně zdražily nové byty o 19,6 procenta na 83 150 korun za metr čtvereční. Za dva roky vzrostla cena metru čtverečního novostaveb o více než 20 tisíc korun. Vyplývá to ze společné analýzy společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group.
Strmě rostoucí cena nových bytů byla způsobena především převisem poptávky nad nabídkou. Letos však developerů začaly klesat prodeje. Předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural se domnívá, že nastal bod zlomu: „Brzdí se prodeje, bude se brzdit i nabídková cena.“

Bydlení se stává nedostupné

Nabídka developerů se přesouvá stále více do vyšších cenových segmentů. Nové byty s cenou pod 40 tisíc korun za metr čtvereční již v cenících developerů nenaleznete, naopak se zvyšuje podíl bytů s cenou nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena dostupných nových bytů v Praze vzrostla meziročně o více než pětinu na 87 454 korun za metr čtvereční. Bydlení se tak stává stále méně dostupné pro střední třídu.
Nedostatečná nabídka nových bytů šponuje ceny do úrovně, která již začíná střední třídě omezovat přístup k bydlení. Řešením je podpora a vstřícný přístup k připravovaným bytovým projektům. Tento cenový nárůst se navíc čím dál více odráží i do trhu se starším a nájemním bydlením, kde již několik měsíců po sobě sledujeme ještě větší zdražování, než je tomu o nových bytů,“ vysvětluje Marcel Soural.

Prodeje klesají

Zatímco v prvním čtvrtletí našlo vlastníka 1 350 nových bytů a ve druhém 1 500 bytů, ve třetím čtvrtletí se podařilo developerům prodat pouze 1 200 nových bytů. To je nejméně od roku 2013. Meziročně poklesly prodeje ke konci třetího čtvrtletí o 17,2 procenta. Prodeje za celý letošní rok by se tak oproti loňským 6 650 prodaným novým bytům mohly propadnout zhruba o tisíc bytů.
„Po sedmi letech stabilního růstu letos v Praze prodej nových bytů klesne. Na vině je hlavně nedostatečná nabídka, která způsobila nárůst cen bydlení. Dopady ale mají také opatření ČNB. Ta totiž dále zhoršila již tak omezenou dostupnost bydlení pro střední třídu. Konec roku je sice tradičně prodejně silný a do nabídky jde navíc několik projektů ve středním segmentu, přesto lze v Praze očekávat celoroční prodej hluboko pod hranicí 6000 bytů,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.
Strategický plán rozvoje Prahy města přitom počítá s každoročním přírůstkem šesti tisíc nových bytů. V letošním roce určitě k naplnění plánu nedojde a růžověji to nevypadá ani v dalších letech. „Abychom znovu vlak rozjeli, bude nějakou dobu trvat,“ míní Marcel Soural.

Povolování vázne, nabídka přesto roste

Nabídka developerů se ve třetím čtvrtletí rozšířila oproti druhému čtvrtletí o 400 na čtyři tisíce nových bytů. Důvodem nárůstu je především pokles prodejů, protože se oproti přechozímu čtvrtletí prodalo o 250 bytů méně. Na trh také ještě přicházejí projekty, které mají developeři v šuplíku, další však již nemají povolené.
„Ve třetím čtvrtletí jsme paradoxně zaznamenali nárůst nabídky bytů, což bylo zapříčiněno nižšími prodeji a současně tím, že se v meziročním porovnání přidalo do prodeje o 10 procent více bytových jednotek. Nižší prodeje v tomto období nepřipisujeme ochlazení trhu, ale spíše dlouhodobě složité situaci na rezidenčním trhu,“ komentuje vývoj Naděžda Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *