EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Ceny nových bytů míří strmě vzhůru. Kdy se zastaví?

 

Pražský trh nových bytů je v útlumu. Prodeje klesají a klesat budou. Zásoba dostupných bytů je stále nedostatečná, ceny proto míří vzhůru. Průměrná cena za metr čtvereční meziročně vzrostla téměř o čtvrtinu a ke konci června překročila hranici 85 tisíc korun. V posledních dvou letech se zvýšila dokonce o 40 procent. Kdy šlápnou ceny na brzdu?

Loading



 


Developeři prodali během prvního čtvrtletí letošního roku 1350 nových bytů. Ve druhém čtvrtletí se podařily prodeje navýšit na 1500 prodaných bytů. Přesto došlo meziročně ke konci prvního pololetí k poklesu prodejů o téměř 15 procent. Vyplývá to ze společných statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.
Změně trendu propadu prodejů zatím nic nenaznačuje. „Zatímco za minulý rok se v hlavním městě, který je pro celý domácí trh určující, prodalo 6650 bytů, letos to bude pravděpodobně o mnoho méně. Dohromady prodeje spadnou pod hranici 6000 jednotek. Jen za první pololetí se jejich objem snížil o 500. Lidé mají o nové bydlení zájem, často si však nemají z čeho vybírat,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Nabídka na poloviční úrovni roku 2015

Přestože došlo mezičtvrtletně ve druhém kvartálu k nepatrném nárůstu nabídky dostupných nových bytů z 3450 na 3600, zásoba je stále nedostatečná. Za rok se ztenčila o více než tisícovku nových bytů a oproti druhém čtvrtletí 2015 je téměř na poloviční úrovni.
„Je zřejmé, že nabídka v Praze neustále klesá, což je způsobené zejména dlouhodobě složitým povolovacím procesem, který způsobuje zpoždění uvádění nových projektů na trh,“ komentovala nabídku Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. Změny se navíc v nejbližší době trh zřejmě nedočká a trend zdražování bude pokračovat.

Ceny rostou a růst budou

Průměrná cena dostupných nových bytů v Praze vzrostla meziročně o 24,3 procent na 86 511 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky došlo k nárůstu o 40 procent, tedy o více než 20 tisíc korun.
V nabídkách developerů došly nejen byty v nejnižší cenové kategorii, ale postupně docházejí i byty ve středním cenovém segmentu. Developeři nabízejí převážně jen byty s cenou nad 70 tisíc za metr čtvereční.
Přesun do vyšších cenových segmentů je znatelný i na prodaných bytech. Prodeje bytů v nejvyšším cenovém segmentu s cenou nad 100 tisíc korun za metr čtvereční jsou oproti loňskému roku téměř sedminásobné. Průměrná cena za metr čtverečních prodaných nových bytů se oproti bodu zlomu, který nastal ve druhém čtvrtletí 2015, zvýšila o téměř 37 procent. Během prvního čtvrtletí 2017 se růst cen zmírnil, ve druhém čtvrtletí však ceny opět zamířily strmě vzhůru a meziročně vzrostly o 15 procent na 75 791 korun za metr čtvereční.
Nových bytů na pražském trhu je stále nedostatek, a proto jejich ceny rostou. Přestože se může zdát, že je cenová úroveň již poměrně vysoko, ceny porostou i nadále. Odhaduji do konce roku o pět procent. Poptávka je totiž stále vyšší než nabídka,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Regiony na výsluní

O tom, že je pražský trh v útlumu svědčí i to, že se poprvé od roku 2013 v mimopražských regionech prodalo více nových bytů než metropoli. Meziročně došlo ve druhém čtvrtletí k nárůstu prodejů v regionech zhruba o 24 procent na 1670 bytů. Ještě v loňském roce byla přitom situace opačná. Zájem je především o nové byty ve Středočeském kraji či Plzni.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *