EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

04. 02. 2019

1 komentář

Subjekty:
M&M reality

Ceny nemovitostí v menších městech už začaly klesat

 

Nemovitosti v lokalitách s dobrou dojezdovou vzdáleností do tří největších měst v Česku v posledních letech skokově zdražovaly. Zhruba v polovině loňského roku se ale tento trend zastavil a nyní bydlení ve městech, jako jsou Nymburk, Ivančice či Frýdek-Místek, naopak zlevňuje.

Loading



 


V Praze a Brně, kde je stále citelný nedostatek bytů, si na úplné zastavení růstu cen nemovitostí pravděpodobně ještě chvíli počkáme. Oproti tomu v Ostravě začaly ceny nemovitostí stagnovat už v průběhu loňského roku. Menší města v okolí těch největších pak už začala hlásit pokles cen nemovitostí.
Příkladem je Nymburk, který se nachází na jedné z hlavních železničních tratí ve Středočeském kraji a je položen blízko dálnice D11, čímž splňuje podmínku dobré dopravní dostupnosti do Prahy a zaznamenal v uplynulých letech rostoucí zájem o nákup bydlení.
Podle statistik společnosti M&M Reality se v letech 2015 a 2016 pohybovaly průměrné ceny bytů v panelových domech v Nymburce okolo 23 tisíc korun za metr čtvereční. „Rok 2017 pak přinesl skokový nárůst a průměrná cena za metr čtvereční vyšplhala na 32 tisíc korun.  
V první polovině roku 2018 pokračoval trend nárůstu poptávek po bydlení v Nymburce, který přinesl další mírné  zvýšení cen nemovitostí, ale už jen v řádu procent. popisuje  Jiří Jelínek, vedoucí nymburské pobočky společnosti M&M Reality. Během léta 2018 už podle něho ceny nemovitostí ve městě narazily na svůj strop a s příchodem podzimu začaly mírně klesat. „V první polovině roku 2019 očekáváme další mírný pokles cen nemovitostí, a to o zhruba 5 až 10 %,“ pokračuje Jiří Jelínek. 
Nymburk je jen jednou z mnoha lokalit Středočeského kraje, kde makléři sledují trend zvýšeného zájmu o koupi nemovitosti ze strany lidí, kteří dosud žili a stále pracují v metropoli, kde ale na vlastní bydlení nemají. „I díky tomuto trendu se ceny v kraji dostaly na svá historická maxima,“ říká Jiří Jelínek.
Trendy výše zmíněné potvrzuje Petr Furch z pobočky společnosti M&M Reality  v Ivančicích, které nabízejí levnější alternativu bydlení pro lidi pracující v moravské metropoli. „Vývoj cen bytů i domů v Ivančicích kopíruje dění na realitním trhu v Brně. Dle mého názoru je to tím, že dostupnost autem do Brna je zhruba 20 minut a je to jeden z mála směrů, kde se v dopravě netvoří kolony,“ konstatuje.  
Od roku 2015 ceny bytů i domů v Ivančicích neustále rostly, a to až do léta 2018. Za toto období stihly například starší cihlové byty 2+1 s rozlohou kolem 56 metrů čtverečních zdražit až o 650 tisíc korun, než se zastavily na horní hranici přibližně 1,8 milionu korun.
„U některých bytů došlo od roku 2015 ke zdražení až o 50 procent, u domů až o 30 procent. Nyní ceny bytů ve městě stagnují, u domů začaly dokonce mírně klesat,“ přibližuje  Petr Furch.
Ve Frýdku-Místku jsou ceny nemovitostí v tuto chvíli v průměru zhruba o 30 procent vyšší, než tomu bylo začátkem roku 2015.  S tím, že v loňském roce už ale (podobně jako v nedaleké Ostravě) ceny bytů a domů víceméně stagnovaly. „V určitých lokalitách už jsme dokonce zaznamenali i mírný pokles cen nemovitostí. Například byt 3+kk v panelovém domě, o rozloze okolo 70 metrů čtverečních, který se před čtyřmi lety prodával za 1,3 milionu, se nyní prodává za 1,7 milionu. To už ale znamená meziroční pokles jeho ceny zhruba o 100 tisíc korun oproti začátku loňského roku,“ popisuje Renáta Sládková, která vede pobočku společnosti  M&M Reality ve Frýdku-Místku. I ona očekává, že trend zlevňování nemovitostí bude v letošním roce pokračovat, a to především vlivem hůře dostupných hypotečních úvěrů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    7 února, 2019

    My jsme díky makléři z mm reality koupili barák před dvěma měsíci. Nebylo to uplně nejjednodušší ale hodně nám s tím pomohl. Doufám, že pokles bude dále pokračovat aby měli možnost vlastnit nějakou nemovitost i naše děti třeba.

    Odpovědět