EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

08. 04. 2019

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

Stavebnictví v únoru přidalo, bytová výstavba však stále zůstává za očekáváním

 

Studený leden předal vládu mírnějšímu únoru, což pomohlo mimo jiné českému stavebnictví. Stavební produkce se totiž v letošním druhém měsíci vrátila k růstu, když meziročně přidala 5,8 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Naopak nová bytová výstavba nadále zůstává daleko za očekáváním a potřebami trhu.

Loading



 


Od začátku roku se v Praze v bytových domech nezačalo stavět ani pět stovek bytů (konkrétně 495 bytů). Dalších 46 bytů pak vznikne v rámci rodinných domů. Pokud by podobné tempo pokračovalo i v dalších měsících, dostali bychom se na konci roku k necelým třem tisícovkám zahájených bytů. To je však stále velmi málo, poptávka po bydlení v hlavním městě je stále velmi vysoká. Ročně se totiž prodá kolem pěti tisíc nových bytů. Vzhledem k prohlubujícímu se deficitu na bytovém trhu a prořídlým ceníkům developerů by se mělo byty stavět ještě o něco více. Vždyť Praha se každý rok rozroste o 14 tisíc lidí.
Problém je hlavně v zablokovaném povolovacím procesu, kde se nyní nachází stovky projektů s desítkami tisíc bytů. Některé rezidenční projekty však na finální souhlas čekají i více než deset let. To je neudržitelný stav, zvlášť s ohledem na růst cen v posledních měsících. Doufám, že připravovaná analýza činnosti jednotlivých stavebních úřadů ukáže, kde jsou největší problémy. A že je poté vedení pražského magistrátu urychleně odstraní. Aby se mohla bytová výstavba v hlavním městě vrátit k normálu.
Do té doby však budou lidé vyhledávat bydlení jinde, hlavně ve Středočeském kraji. Místo vlastního bytu v Praze si zájemci o vlastní bydlení pořídí rodinný domek v některé ze středočeských obcí. Že se tak už děje, potvrzují i statistiky ČSÚ. Podle nich začalo jen letos v rodinných domech ve středních Čechách vyrůstat 713 nových bytů. Praha tak každý měsíc zbytečně přichází o stovky obyvatel.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *