08. 04. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Stavebnictví v únoru přidalo, bytová výstavba však stále zůstává za očekáváním

Studený leden předal vládu mírnějšímu únoru, což pomohlo mimo jiné českému stavebnictví. Stavební produkce se totiž v letošním druhém měsíci vrátila k růstu, když meziročně přidala 5,8 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Naopak nová bytová výstavba nadále zůstává daleko za očekáváním a potřebami trhu.

Od začátku roku se v Praze v bytových domech nezačalo stavět ani pět stovek bytů (konkrétně 495 bytů). Dalších 46 bytů pak vznikne v rámci rodinných domů. Pokud by podobné tempo pokračovalo i v dalších měsících, dostali bychom se na konci roku k necelým třem tisícovkám zahájených bytů. To je však stále velmi málo, poptávka po bydlení v hlavním městě je stále velmi vysoká. Ročně se totiž prodá kolem pěti tisíc nových bytů. Vzhledem k prohlubujícímu se deficitu na bytovém trhu a prořídlým ceníkům developerů by se mělo byty stavět ještě o něco více. Vždyť Praha se každý rok rozroste o 14 tisíc lidí.
Problém je hlavně v zablokovaném povolovacím procesu, kde se nyní nachází stovky projektů s desítkami tisíc bytů. Některé rezidenční projekty však na finální souhlas čekají i více než deset let. To je neudržitelný stav, zvlášť s ohledem na růst cen v posledních měsících. Doufám, že připravovaná analýza činnosti jednotlivých stavebních úřadů ukáže, kde jsou největší problémy. A že je poté vedení pražského magistrátu urychleně odstraní. Aby se mohla bytová výstavba v hlavním městě vrátit k normálu.
Do té doby však budou lidé vyhledávat bydlení jinde, hlavně ve Středočeském kraji. Místo vlastního bytu v Praze si zájemci o vlastní bydlení pořídí rodinný domek v některé ze středočeských obcí. Že se tak už děje, potvrzují i statistiky ČSÚ. Podle nich začalo jen letos v rodinných domech ve středních Čechách vyrůstat 713 nových bytů. Praha tak každý měsíc zbytečně přichází o stovky obyvatel.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek