EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Alan Chumchal

27. 08. 2019

0 komentářů

Realitní trh v Praze: Největší zájem je o malé byty a 2+kk

 

Pražené si stále častěji pořizují menší byty. Největší zájem je v Praze o 2+kk a garsoniéry. Nejrychleji roste zájem ale o 1+kk byty, těch se prodalo 30 procent ze všech bytů prodaných v Praze. Vyplývá to ze společné analýzy trhu firem Central Grou, Trigema  a Skanska Reality. 

Loading



 

Pražané mají největší zájem o menší byty a garsoniéry. Aktuální situace a poptávka se podílí na ovlivňování projektů samotných. „S ohledem na to, že každý metr čtvereční bytu dnes v Praze stojí v průměru přes 100 tisíc korun, je logické, že kupující kladou velký důraz na efektivitu dispozic. To nahrává firmám, které mají dlouholeté zkušenosti s navrhováním uživatelsky příjemných, a především efektivních dispozic bytů,“ sdělila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Průměrná velikost nových bytů je kvůli jejich vysoké ceně menší. Podle analýzy Central Group měly byty 1+kk před čtyřmi lety průměrně o 5 metrů čtverečních více, než teď (30 m2). Stejně tak tomu je i u bytů 2+kk, kde mají byty průměrně 54 metrů čtverečních a před 4 lety měly o 6 více. „Lidé, kteří kupují nové bydlení, požadují určitý standard a ten se u bytů 1+kk pohybuje od 25 až 30 m2,“ dodala Tomášková.

Malé byty jsou vnímány často jako ideální investice, protože v Praze je vysoká poptávka po bytech. „Po nájemním bydlení je aktuálně v Praze velká poptávka. Byty koupené na investici z trhu nemizí, ale posilují právě nabídku v nájemním sektoru,“ vysvětlila Tomášková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *