EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Veronika Hejná

03. 09. 2019

0 komentářů

Průzkum společnosti Partners: Češi chtějí bydlet ve vlastním a nedostupnost bydlení má řešit stát

 

Podle průzkumu agentury MindBridge, který si nechala pro Den finanční gramotnosti vypracovat skupina Partners, chtějí Češi bydlet ve vlastním. Nedostupnost bydlení by měl podle respondentů řešit stát. 

Loading



 

Řešení spatřují dotázaní například v bezúročných státních půjčkách a zastropování nájemného, 42 % respondentů by chtělo stoprocentní hypotéky a podle 32 % by pomohlo výrazné zrychlení povolovacích procesů při výstavbě.

Dvě třetiny dotázaných žijí ve vlastním nebo družstevním bydlení, třetina žije v nájmu. Mladí lidé jsou pesimističtí. Obávají se, že si vlastní bydlení nebudou moci dovolit z toho důvodu, že růst cen nemovitostí je rychlejší než růst mezd. Za vinu to kladou také bankám, které podle nich nechtějí dávat hypotéky na plnou cenu nemovitosti.

Za bydlení vydávají respondenti 27 % příjmů domácností ve vlastním nebo družstevním bydlení, v nájemním bydlení u pronajímatelů soukromníků 37 % a ve státních či obecních bytech potom 31 %. „Podle pravidel finanční gramotnosti by ideální podíl výdajů na bydlení měl činit 30 % příjmu,“ říká finanční poradce Partners Vladimír Weiss.

Vlastní zdroje čerpají respondenti většinou z úspor (58 %), od rodičů (15 %) anebo jiným způsobem.

REKLAMA

Zdroje: Peníze.cz, iHNed.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *