EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Veronika Hejná

04. 11. 2019

0 komentářů

Pronájem přes Airbnb se už jednotlivcům nevyplácí. Stává se doménou podnikatelů

 

V důsledku proměny trhu sdíleného ubytování se již pronájem vlastních bytů jednotlivcům nevyplatí. Airbnb se stává doménou podnikatelů, kteří nabízí více nemovitostí naráz.

Loading



 

Podle dřívějších analýz může být komerčních nabídek přes Airbnb až osmdesát procent. „Na trhu jsou dva typy subjektů – jednotlivci a pak subjekty s větším počtem nemovitostí,“ uvádí Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz. „Fenoménem jsou subjekty, které vlastní větší počet nemovitostí. Opírají se o úspory z rozsahu, dělbu práce a outsourcing služeb spojených se správou a úklidem,“ dodává. Celkový výnos z Airbnb v Praze za předchozí rok přesáhl čtyři miliardy korun.

Existují i speciální správcovské firmy, které se starají o komunikaci, úklid a finanční vypořádání s hosty. „V poslední době se trh krátkodobých pronájmů velmi profesionalizoval. Je to dáno hlavně tím, že řada hostitelů zjistila, jak moc časově a administrativně náročný tento byznys je,“ říká Pavel Nádvorník, šéf správcovské firmy Carebnb. Jen v hlavním městě je správcovských firem přibližně třicet.

Profesionálové vytlačují soukromé osoby, které s Airbnb začali okolo roku 2015. Ač trh stagnuje, nových hostitelů v Praze podle oficiálních vyjádření Airbnb přibývá. Jednotlivce odrazují předepsané povinnosti jako je vedení domovní knihy a hlášení hostů na cizinecké policii. Související náklady mohou pohltit až polovinu výdělku. Proto se mnohdy vyplatí pronajímat nemovitosti spíše dlouhodobě.

Roste také konkurence mezi Airbnb a serverem Booking.com, který začal v posledních letech nabízet ubytování v soukromí. Airbnb reagovala zahájením nabídky pokojů v hotelech a penzionech. „Rostoucí počet tradičních poskytovatelů ubytování začíná využívat Airbnb, a to k oslovení mezinárodní cílové skupiny,“ uvedla mluvčí Airbnb Kirstin MacLeod.

REKLAMA

Zdroj: E15.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *