EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

06. 08. 2020

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

Propad českého stavebnictví výrazně zrychlil

 

České stavebnictví se výrazně potýká s dopady koronavirové krize a několikatýdenního stopnutí celé ekonomiky. Také v červnu stavební produkce pokračovala v propadu, když podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 11,5 procenta. V květnu přitom sektor klesl o 7,6 procenta a v dubnu o 4,6 procenta. Propad stavebnictví se tak prohlubuje. Stejně jako v květnu krize podle ČSÚ nejvíce dopadla na malé firmy a živnostníky. Celé druhé čtvrtletí bylo v porovnání s prvním kvartálem roku o 6,5 procenta nižší, meziročně pokleslo o 8,1 procenta.

Loading



 


Nižší byla v červnu produkce pozemního i inženýrského stavitelství. Méně se stavěly také byty. V červnu stavební firmy zahájily v celé ČR stavbu 2744 bytů, což představuje meziroční pokles o 3,7 procenta. Počet dokončených bytů se v červnu propadl o 19,3 procenta na 2460 bytů.
Například v Praze se v červnu začalo v rámci nových projektů stavět jen 134 nových bytů, od začátku rok jich tak bylo 2553. Výrazněji se stavební firmy činily ve Středočeském kraji, kde v letošním šestém měsíci začali stavět 469 nových bytů. Celkem tak jen letos začalo vyrůstat ve středních Čechách už 2719 nových bytů. Většina z nich připadá na rodinné domy. To tento region vrátilo na první příčku bytové výstavby před hlavní město. Na třetím místě je se 2298 zahájenými byty Jihomoravský kraj. Kromě Prahy vzniká v ostatních krajích většina nových bytů v rodinných domech.
Stejné pořadí nabízí i statistika dokončených bytů. Nejvíce se jich letos v rámci nové výstavby dokončilo ve Středočeském kraji, celkem 2797. Z toho 397 bytů dokončily firmy v červnu. Ve druhé Praze se letos dokončilo 2142 nových bytů, přičemž červnový přírůstek činí 222 dokončených bytů. Třetí pozice opět patří Jihomoravskému kraji se 1700 dokončenými byty. Také u této statistiky převládá v krajích výstavba bytů v rodinných domech.
Stavebnictví výrazně zasáhla koronavirová krize, protože je extrémně závislé na pracovnících ze zahraničí. Bez nich se žádná větší stavba v Česku nepostaví. Jejich urychlený odchod domů za hranice a jen velmi pozvolný návrat vedl k odkládání stavebních prací a nárůstu zpoždění.
Kromě koronaviru však stavebnictví opakovaně sráží dlouhá léta neřešené problémy v čele s nesmírně složitou legislativou. Kvůli ní je proces povolování nových staveb prakticky zablokovaný. Získat stavební povolení trvá roky a u složitějších infrastrukturních staveb si na něj musí investor často počkat i více než celé desetiletí.
To se bohužel nezmění ani po odeznění koronavirové krize a je otázkou, zda připravené peníze na podporu české ekonomiky někomu z tohoto sektoru vůbec pomůžou. Pokud nebude připraveno dostatečné množství kvalitních projektů, tak ani velký investiční balík trn z paty českého stavitelství nevytrhne. Bez všech povolení se totiž stavět nedá, ani kdyby měl investor v měšci sebevíc zlaťáků.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *