EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

03. 12. 2020

0 komentářů

Rok 2020 přinesl nové situace. Lidé tráví více času doma, o své bydlení se tak zajímají ještě více

 

Rok 2020 se promítl i do výběru nemovitostí a změn priorit. Nastalo mnoho zvratů a došlo na čas k zastavení, zklidnění a uvědomění si skutečných hodnot, zefektivnění práce a trávení volného času s rodinou a v přírodě. Vše se promítlo do každodenního života – potřebu zkvalitnit a přizpůsobit bydlení stávající situaci začalo upřednostňovat mnoho lidí.

Loading



 


Evropské rodiny už několik měsíců tráví doma více času než kdy dříve a potřeba řešení nevyhovujícího bydlení díky tomu mění směr jejich úvah. Na detailní kvalitě bydlení v současné době záleží mnohem více než před rokem. Všechny obavy, jak klesne poptávka po bytech v důsledku výpadku Airbnb a nárůstu nabídky nemovitostí k prodeji či pronájmu, se ukázaly jako liché. Čím dál častěji se setkáváme s investicí coby primárním motivem nákupu nemovitosti. V Nových Chabrech stále přetrvává největší zájem o třípokojové a dvoupokojové byty, které jsou všechny už víceméně prodané,“ řekl Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group.
Lidé tráví více času s rodinou a v přírodě. Firmy nabízejí home office více než polovině zaměstnanců. V mnoha případech dochází ke skloubení práce a volného času. Důležitý je také komfort bydlení. Lidé začali více přemýšlet o dispozici bytů, protože je nyní třeba větší prostor pro domácí kancelář a neméně důležitý je dostatek prostoru pro pobyt ve venkovním prostředí. Proto je vyšší zájem o byty s předzahrádkou nebo alespoň velkou terasou. Vyhledávané jsou také lokality blízko přírody. V Nových Chabrech mají obyvatelé rezidenčních bytů cyklostezku hned vedle domu a snadno se tak dostanou do blízkých přírodních parků – Ďáblického nebo Čimického háje.
„Kdo může, snaží se situaci řešit a pořídit domov odpovídající potřebám celé rodiny. Ne za rok nebo za dva, ale nyní. Ukázalo se, že nakonec druhá vlna koronavirové krize přinesla kvalifikovanější klienty. V druhé polovině roku jsme zaznamenali 25procentní úspěšnost prodeje. Před koronavirovou krizí zakoupil nemovitost každý šestý zákazník a nyní pořídí byt každý třetí či čtvrtý kupující,“ dodal Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group.
Data Eurostatu navíc uvádějí, že ceny rezidenčních nemovitostí v České republice rostly i v druhém čtvrtletí tohoto roku. V porovnání s rokem 2019 se ceny nemovitostí zvýšily o 7,7 procenta a proti předchozímu kvartálu letošního roku se růst cen bytů zastavil na hodnotě 1,6 procenta. V Praze vzrostla za poslední dekádu průměrná cena bytu na téměř dvojnásobek. To vše potvrzuje i analýza Deloitte Develop Index, která na základě ukazatelů nabídky a poptávky zjistila, že na trhu nemovitostí u ceny pražských bytů došlo v době letních měsíců k jejímu nárůstu. Průměrná cena nových bytů k prodeji se tak pohybuje na úrovni 117 200 korun na metr čtvereční, což představuje zvýšení o 1,4 procenta.
V posledním roce se růst cen nemovitostí zpomalil, ale i tak ceny stále stoupají. Růst cen rezidenčních nemovitostí v České republice byl letos šestým nejvyšším v Evropské unii. Nejvíce ceny nemovitostí rostly v Lucembursku (o 13,3 procenta), Polsku (o 10,9 procenta) a na Slovensku (o 9,7 procenta).
„Nejenom mezinárodní data ukazují, že lidé jsou si vědomi jistoty investice do nemovitostí. Prokazuje se, že se stále jedná o velmi hodnotný vklad do budoucnosti.,“ shrnul situaci Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *