EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

01. 02. 2021

0 komentářů

Ceny nájmů kolísají i mezi ročními obdobími, nové bydlení může koncem léta stát až o 15 % více než začátkem roku

 

Ceny pronájmů bytů jsou v České republice začátkem letošního roku o zhruba 2,4 % nižší než ve stejném období v loňském roce*. Podle společnosti GarantovanyNajem.cz, která se věnuje správě nemovitostí k pronájmu, lze ale pozorovat nejen meziroční výkyvy cen, ale i jejich kolísání v různých obdobích jednoho roku. A to v průměru o zhruba 15 % mezi začátkem roku a koncem léta. Příčinou obvyklého zářijového vrcholu realitní sezony je zejména vysoká poptávka po bydlení ze strany vysokoškolských studentů a zahraničních pracovníků.

Loading



 


Výkyvy cen nájmů v rámci jednoho roku jsou podle společnosti GarantovanyNajem.cz nejvíce patrné mezi začátkem roku a přelomem léta a podzimu. Tedy mezi obdobími od prosince do února a od června do konce září. „Cena nájmu stejného bytu může být v září až o patnáct procent vyšší než v lednu. Ceny jsou běžně vyšší ještě do konce října, ale v průměru již nedosahují takové úrovně jako právě v září. Vyplývá to z výsledků naší interní analýzy u bytů, které v těchto dvou obdobích získáváme do naší správy,“ uvádí Tomáš Suchomel, ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz. Ta zajišťuje kompletní správu více než 600 nemovitostí v České republice, zejména v Brně, Praze, Ostravě a jejich okolí.
Vliv studentů i expatů
Za výkyvem cen nájmů mezi různými obdobími v rámci jednoho roku stojí podle společnosti GarantovanyNajem.cz hned několik faktorů. Tím nejvýraznějším je změna poptávky studentů a tzv. expatů, tedy cizinců pracujících v českých firmách. „Poptávka po střednědobém i dlouhodobém nájemním bydlení je u těchto dvou skupin obvykle nejvyšší na přelomu léta a podzimu a její vrchol nastává během září. Vlivem toho se zároveň rychle snižuje nabídka, která tak zvyšuje tlak zájemců na rychlé rozhodnutí. A naopak na přelomu roku nastává z pohledu realitního trhu nejklidnější období – lidé se už těsně před Vánoci a na začátku roku stěhováním tolik nezabývají,“ vysvětluje Tomáš Suchomel.
Neobvyklá sezona loňského roku
Loňskou podobu trhu s nájemními a investičními nemovitostmi silně poznamenala koronavirová pandemie, která přinesla mimo jiné dlouhodobou distanční výuku a častější práci v režimu home office. To se promítlo do výrazně nižší poptávky po nájemním bydlení jak ze strany studentů, tak i zahraničních pracovníků. „Vrchol realitní sezony, který obvykle nastává právě na podzim, jsme v loňském roce prakticky nezaznamenali. I to se tedy promítlo do statistik o výkyvu cen nájmů během roku, který by jinak byl pravděpodobně ještě vyšší. Přesto z našich loňských dat evidujeme zhruba dvojnásobně vyšší fluktuaci nájemníků, než bývá obvyklé,“ dodává Tomáš Suchomel.
*Tyto údaje vycházejí ze statistik portálu Realitymix.cz na příkladu průměrného měsíčního pronájmu bytu o výměře 60 m2.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *