EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

03. 02. 2021

0 komentářů

Nájemci se stěhováním vyčkávají, výstavba nových kanceláří v Praze tak postupně zpomaluje

 

Pouhých 91 900 m2 nových kanceláří plánují developeři dodat na trh v letošním roce. Vloni byly dokončené nové nebo modernizované projekty s celkovou plochou zhruba 160 000 m2. Je tak zřejmé, že Covid-19 dopadl se zpožděním i na development kancelářských prostor: zahájení výstavby nebo i dokončení některých projektů bylo posunuto, jiné záměry se přehodnocují z hlediska využití. Kanceláře nahrazují nejčastěji bytové projekty. „Spekulativní výstavba ustupuje, developeři nyní většinou čekají s realizací projektů na okamžik, kdy je předpronajato minimálně 40 % plánované kancelářské plochy,“ konstatuje Lena Popova, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate pro Českou republiku a Slovensko.  

Loading



 


Důvodem aktuálního stavu je opatrný přístup nájemců, kteří jsou zdrženliví k podpisu nových smluv a stěhování. Soustředí se spíše na vyjednání výhodnějších podmínek v rámci svých stávajících prostor. Dokladem je prudký pokles podílů nových nájmů na celkové bilanci v roce 2020. Například v závěrečném kvartálu, kdy se pronajalo 98 700 m2, tvořila realizována poptávka na nové kanceláře zhruba 45 %. Oproti tomu v roce 2019 se nové pronájmy na celkové poptávce podílely téměř ze 65 %.
V závěru loňského roku nepřibyla na pražský nemovitostní trh žádná nová kancelářská budova.  Ve 4. čtvrtletí byla pouze dokončena rozsáhlá rekonstrukce Budovy bývalých Elektrických podniků – Bubenská 1 (19 400 m2) na Praze 7, která byla po dokončení plně pronajata.
Letos BNP Paribas Real Estate očekává dokončení devíti objektů. Největšími jsou Harfa Business Center B (30 500 m2) na Praze 9, komplex Bořislavka (24 300 m2) na Praze 6 a Mississippi House (13 400 m2) na Praze 8.
Z přehledu plánovaných projektů zřetelně vyplývá, že developeři se nechtějí pouštět do spekulativní výstavby. Jedním z důvodů je i rozvinutý trh s podpronájmy. Jejich nabídka podle našich analýz atakuje hranici 100 000 m2,“ vysvětluje Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.
Dalším důvodem je podle Kamily Breen obezřetnost na straně nájemců. S ohledem na současnou pandemickou situaci spíše vyčkávají a preferují setrvání ve svých stávajících kancelářích. To platí i pro případné expanze.
I přes popsané zpomalení trhu se výrazněji nezměnily dva hlavní indikátory: neobsazenost a výše nájemného. Podíl volných ploch ke konci 4. čtvrtletí dosáhl 7 %. Oproti předchozímu čtvrtletí mírně klesl o 0,2 procentní body, meziročně se zvýšil o 1,5 procentního bodu.
Nejvyšší dosahované nájemné pak zůstalo po celý rok 2020 stabilní. V centru města se pohybovalo 22,50 – 23 EUR/m2/měsíc. „Majitelé budov zatím nepřistoupili ke snižování nájemného. Spíše zaznamenáváme pobídky ze strany pronajímatelů ve formě delších nájemních prázdnin nebo navýšení příspěvků na výstavbu a vybavení kanceláří. To je velmi aktuální. I s ohledem na trend vzdálené práce hledá prakticky každý nájemce zcela individuální řešení,“ dodává Lena Popova.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *