03. 02. 2021

Nájemci se stěhováním vyčkávají, výstavba nových kanceláří v Praze tak postupně zpomaluje

Pouhých 91 900 m2 nových kanceláří plánují developeři dodat na trh v letošním roce. Vloni byly dokončené nové nebo modernizované projekty s celkovou plochou zhruba 160 000 m2. Je tak zřejmé, že Covid-19 dopadl se zpožděním i na development kancelářských prostor: zahájení výstavby nebo i dokončení některých projektů bylo posunuto, jiné záměry se přehodnocují z hlediska využití. Kanceláře nahrazují nejčastěji bytové projekty. „Spekulativní výstavba ustupuje, developeři nyní většinou čekají s realizací projektů na okamžik, kdy je předpronajato minimálně 40 % plánované kancelářské plochy,“ konstatuje Lena Popova, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate pro Českou republiku a Slovensko.

Důvodem aktuálního stavu je opatrný přístup nájemců, kteří jsou zdrženliví k podpisu nových smluv a stěhování. Soustředí se spíše na vyjednání výhodnějších podmínek v rámci svých stávajících prostor. Dokladem je prudký pokles podílů nových nájmů na celkové bilanci v roce 2020. Například v závěrečném kvartálu, kdy se pronajalo 98 700 m2, tvořila realizována poptávka na nové kanceláře zhruba 45 %. Oproti tomu v roce 2019 se nové pronájmy na celkové poptávce podílely téměř ze 65 %.
V závěru loňského roku nepřibyla na pražský nemovitostní trh žádná nová kancelářská budova.  Ve 4. čtvrtletí byla pouze dokončena rozsáhlá rekonstrukce Budovy bývalých Elektrických podniků – Bubenská 1 (19 400 m2) na Praze 7, která byla po dokončení plně pronajata.
Letos BNP Paribas Real Estate očekává dokončení devíti objektů. Největšími jsou Harfa Business Center B (30 500 m2) na Praze 9, komplex Bořislavka (24 300 m2) na Praze 6 a Mississippi House (13 400 m2) na Praze 8.
Z přehledu plánovaných projektů zřetelně vyplývá, že developeři se nechtějí pouštět do spekulativní výstavby. Jedním z důvodů je i rozvinutý trh s podpronájmy. Jejich nabídka podle našich analýz atakuje hranici 100 000 m2,“ vysvětluje Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.
Dalším důvodem je podle Kamily Breen obezřetnost na straně nájemců. S ohledem na současnou pandemickou situaci spíše vyčkávají a preferují setrvání ve svých stávajících kancelářích. To platí i pro případné expanze.
I přes popsané zpomalení trhu se výrazněji nezměnily dva hlavní indikátory: neobsazenost a výše nájemného. Podíl volných ploch ke konci 4. čtvrtletí dosáhl 7 %. Oproti předchozímu čtvrtletí mírně klesl o 0,2 procentní body, meziročně se zvýšil o 1,5 procentního bodu.
Nejvyšší dosahované nájemné pak zůstalo po celý rok 2020 stabilní. V centru města se pohybovalo 22,50 – 23 EUR/m2/měsíc. „Majitelé budov zatím nepřistoupili ke snižování nájemného. Spíše zaznamenáváme pobídky ze strany pronajímatelů ve formě delších nájemních prázdnin nebo navýšení příspěvků na výstavbu a vybavení kanceláří. To je velmi aktuální. I s ohledem na trend vzdálené práce hledá prakticky každý nájemce zcela individuální řešení,“ dodává Lena Popova.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek