EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

20. 09. 2021

0 komentářů

Inflace a ceny surovin ohrožují pojistné krytí. U nemovitostí doporučuje Slavia pojišťovna aktualizaci smluv.

 

Míra inflace v Česku, která neoficiálně dosahuje až 6-7% úrovně, začíná citelně ohrožovat pojistné krytí občanů a zvyšovat riziko podpojištění. Slavia pojišťovna navíc upozorňuje, že obecný údaj o inflaci může v Česku zastírat fakt, že např. ve stavebnictví a obecně při nemovitostech je prokazatelně mnohem vyšší. Rovněž obecný údaj inflace nedostatečně zrcadlí skutečnost, že ceny se v regionech vyvíjí velmi nerovnoměrně. Zdražení staveb a nemovitostí ve městech je zkrátka mnohem citelnější a v metropoli Praze pak třeba násobně vyšší.

Loading



 

„Rostoucí ceny surovin a stavebních prací dost výrazně prohloubily problém nedostatečného pojistného krytí v oblasti nemovitostí. Laicky řečeno, tornádem zdevastovaný dům již neopravíte za ceny z dob, kdy jste jej stavěli. Pojistnou smlouvu přitom občané velmi často mají z doby, kdy majetek budovali,“ uvedl Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. „Mnoho občanů si to uvědomilo až v době, kdy jim pojišťovny uhradily částky pouze do výše jejich pojistného krytí. A to zkrátka nestačí k opětovnému vybudování stavby,“ dodal Veselý.

Slavia pojišťovna proto vyzývá k aktualizaci pojistných smluv zejména u pojištění majetku, hlavně nemovitostí. Nejen růst spotřebitelských cen, ale třeba i růst mezd a důchodů, by měl spotřebitele přivést k zvýšené ostražitosti. „Pokud totiž zdražují nejen suroviny, ale i cena práce, je velmi pravděpodobné, že zedníka či instalatéra za nízkou cenu již nenajmete. Vybudovat či opravit stejnou věc Vás tedy bude stát mnohem víc a Vaše pojistné krytí nemusí stačit,“ řekl Veselý.

Úprava pojistného krytí přitom nemusí znamenat zdražení pojistného, může naopak dojít i k jeho poklesu. Inflace se v pojištění projevuje i trochu paradoxním způsobem. Ve snaze předejít inflaci si totiž občané v zásadě kromě finančních instrumentů masivně pořizují věcný majetek. „Češi se nebývalým tempem pustili do budování věcného majetku, např. nemovitostí. Snaha zabránit inflaci ji pak při vlně zájmu o daný majetek naopak způsobuje. Je dobré mít při pojištění na paměti i očekávaný vývoj a případnou korekci cen,“ uzavřel Zbyněk Veselý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *