EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

02. 11. 2021

0 komentářů

Zateplení snižuje náklady na energie až o 45 %

 

S přicházející energetickou krizí a rapidním růstem cen vyvstává otázka, jak ulevit peněžence bez toho, abychom si museli odepírat teplo. Jedním z možný řešení je investice do zateplení domova, která může při správné realizaci ušetřit až 45 % z nákladů na vytápění. Navíc, zájemci mohou využít i dotace, například z programu NZÚ, který nabízí až 50% příspěvek na zateplení domu.

Loading



 

Češi se již tradičně řadí k jedněm z největších spotřebitelů elektřiny v Evropě. Současná situace by tak na tuzemské spotřebitele mohla mít fatální dopad. Jednou z možností, jak snížit vliv zdražování energií na rodinný rozpočet, je bezesporu investice do zateplení. Správná izolace totiž zvyšuje tepelnou ochranu budovy, a navíc má pozitivní dopad na zdraví obyvatel domu, jelikož snižuje možnost vzniku plísní. Není žádným tajemství, že lidé, kteří bydlí v nezateplených domech, o poznání více topí. „Zateplením můžeme ve výsledku snížit náklady za vytápění až o 45 %, a to už je částka, která je v rodinném rozpočtu znát,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Nižší náklady za energie a dotační programy

Z červnového průzkumu Sdružení EPS ČR vyplývá, že necelé dvě třetiny respondentů (60 %) považují investici do zateplení, z hlediska její návratnosti, za výhodnou. Přednost vidí především v menší spotřebě energií, což se logický odráží i na nižších účtech. V tuzemsku existuje celá řada dotačních programů, které mohou zájemci o zateplení využít. Jedním z nich je i program Nová zelená úsporám, který mimo jiné nabízí až 50 % podporu z částky zateplení při snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Na ekologická opatření bude z programu do roku 2030 přerozděleno minimálně 39 miliard korun jak z národních, tak i evropských zdrojů.

Na kvalitě materiálu záleží

REKLAMA

Při výběru zateplovacího materiálu platí přímá úměrnost. Čím je kvalitnější, tím lépe izoluje, a to znamená jediné – vyšší úspory pro spotřebitele. Stejné platí i pro program Nová zelená, kdy žadatel, který provádí zateplení z kvalitního materiálu, dosáhne na vyšší podporu. Jedním z nejrozšířenějších izolačních materiálů na českém trhu, jehož roční spotřeba ve stavebnictví se blíží 4 milionům metrům krychlovým, je pěnový polystyren, po kterém by při zateplení sáhlo i 68 % respondentů průzkumu. Mezi jeho hlavní přednosti patří tepelně i zvukově izolační vlastnosti, velmi dobré mechanické vlastnosti, odolnost vůči vlhkosti, povětrnostním vlivům, plísním a mikrobům. Navíc i poté, co doslouží, lze znovu využít. „Z pohledu cirkulární ekonomiky je zásadní to, že je pěnový polystyren dobře recyklovatelným materiálem, jeho objem je totiž tvořen až z 98 % vzduchem a 2 % polymerem,“ dodává Zemene.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *