02. 11. 2021

Zateplení snižuje náklady na energie až o 45 %

S přicházející energetickou krizí a rapidním růstem cen vyvstává otázka, jak ulevit peněžence bez toho, abychom si museli odepírat teplo. Jedním z možný řešení je investice do zateplení domova, která může při správné realizaci ušetřit až 45 % z nákladů na vytápění. Navíc, zájemci mohou využít i dotace, například z programu NZÚ, který nabízí až 50% příspěvek na zateplení domu.

Češi se již tradičně řadí k jedněm z největších spotřebitelů elektřiny v Evropě. Současná situace by tak na tuzemské spotřebitele mohla mít fatální dopad. Jednou z možností, jak snížit vliv zdražování energií na rodinný rozpočet, je bezesporu investice do zateplení. Správná izolace totiž zvyšuje tepelnou ochranu budovy, a navíc má pozitivní dopad na zdraví obyvatel domu, jelikož snižuje možnost vzniku plísní. Není žádným tajemství, že lidé, kteří bydlí v nezateplených domech, o poznání více topí. „Zateplením můžeme ve výsledku snížit náklady za vytápění až o 45 %, a to už je částka, která je v rodinném rozpočtu znát,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Nižší náklady za energie a dotační programy

Z červnového průzkumu Sdružení EPS ČR vyplývá, že necelé dvě třetiny respondentů (60 %) považují investici do zateplení, z hlediska její návratnosti, za výhodnou. Přednost vidí především v menší spotřebě energií, což se logický odráží i na nižších účtech. V tuzemsku existuje celá řada dotačních programů, které mohou zájemci o zateplení využít. Jedním z nich je i program Nová zelená úsporám, který mimo jiné nabízí až 50 % podporu z částky zateplení při snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Na ekologická opatření bude z programu do roku 2030 přerozděleno minimálně 39 miliard korun jak z národních, tak i evropských zdrojů.

Na kvalitě materiálu záleží

Při výběru zateplovacího materiálu platí přímá úměrnost. Čím je kvalitnější, tím lépe izoluje, a to znamená jediné – vyšší úspory pro spotřebitele. Stejné platí i pro program Nová zelená, kdy žadatel, který provádí zateplení z kvalitního materiálu, dosáhne na vyšší podporu. Jedním z nejrozšířenějších izolačních materiálů na českém trhu, jehož roční spotřeba ve stavebnictví se blíží 4 milionům metrům krychlovým, je pěnový polystyren, po kterém by při zateplení sáhlo i 68 % respondentů průzkumu. Mezi jeho hlavní přednosti patří tepelně i zvukově izolační vlastnosti, velmi dobré mechanické vlastnosti, odolnost vůči vlhkosti, povětrnostním vlivům, plísním a mikrobům. Navíc i poté, co doslouží, lze znovu využít. „Z pohledu cirkulární ekonomiky je zásadní to, že je pěnový polystyren dobře recyklovatelným materiálem, jeho objem je totiž tvořen až z 98 % vzduchem a 2 % polymerem,“ dodává Zemene.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek