EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

17. 12. 2021

0 komentářů

Skupina ČSOB: Hypotéky za 100 miliard v jednom roce

 

Skupina ČSOB poskytla klientům v tomto roce hypotéky v objemu přesahující 100 miliard korun. Jedná se tak o rekordně nejvyšší objem v historii skupiny. V počtu sjednaných hypoték výsledek jen mírně zaostává za rokem 2016, kdy na trhu panovaly vůbec nejnižší úrokové sazby.

Loading



 

Hypoteční boom, který paradoxně nastartovala koronavirová pandemie, se úspěšně přenesl i do roku 2021. Nízké úrokové sazby v první polovině roku, obavy z jejich růstu v druhé polovině roku, a snaha o zajištění svých finančních prostředků v bezpečném segmentu nemovitostí, přilákala řadu zájemců o vlastní bydlení.

„Takové výsledky jsme na začátku roku nepředpovídali. Naopak jsme očekávali určité utlumení velké vlny zájmu o nákup nemovitostí z loňska a postupnou stabilizaci trhu. Aktuální nastavení trhu, a hlavně také rychle rostoucí ceny nemovitostí, ale rozhodování rodin i investorů urychlilo,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Letošní zájem o hypotéky také podporují opatření ze strany ČNB, která v druhé půlce roku zvýšila základní úrokovou sazbu a do příštího roku obnoví i limity pro poskytování úvěrů dle ukazatelů LTV, DTI a DSTI. „Zájemce, kteří doposud s nákupem váhali, nyní žene dopředu strach z dalšího zdražování nemovitostí a zvyšování úrokových sazeb. Snahu o využití stále příznivých podmínek ukazují i naše listopadová čísla, kdy jsme dosáhli stejného objemu jako v doposud rekordním březnu. Ačkoliv hypoték bylo v listopadu na počet kusů o několik stovek méně, výrazně se zvýšila průměrná výše úvěru,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Téměř polovina (47 %) všech hypoték poskytnutých skupinou ČSOB byla určena na koupi nemovitosti, 25 % na refinancování stávající hypotéky, 21 % pak na výstavbu nové nemovitosti. Nejoblíbenější stále zůstává fixace sazeb na 5 let. Zvyšuje se však průměrná výše úvěru, která jde ruku v ruce i s příjmem běžného žadatele o hypotéku.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *