EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Milan Vodička

25. 01. 2022

0 komentářů

Byty dále zdražily, v Ústí nad Labem meziroční růst činí až 61 procent

 

Byty ve velkých českých městech dál zdražují. Data za čtvrté kvartály let 2020 a 2021 opět potvrzují, co bylo patrné už o čtvrtletí dříve. Ceny bytů rostou a tempo je oproti předchozímu období poměrně enormní. V Ústí nad Labem dokonce byty zdražily meziročně o 61 procent na 37 373 korun za metr čtvereční v průměru. Oproti tomu hlavní město Praha hlásí výrazně nižší procentuální nárůst. Byty zde zdražily průměrně o 16 procent na 120 877 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Loading



 

Ze setrvalého růstu cen nemovitostí je patrné, že pandemie kolem COVID-19 jejich dlouhodobý pohyb nahoru nezastavila. „Nabídka nemovitostí je už řadu měsíců velmi nízká, což stále tlačí ceny nahoru. Do celkové ceny za bydlení se navíc promítají drahé hypotéky a energie. Ocitáme se tak v situaci, ve které české domácnosti již několik roků nebyly. Když se vrátíme k pořizovacím cenám bytů, je nicméně zřejmé, že důvod zlevňovat do budoucna žádný reálný není,“ myslí si Lumír Kunz jednatel společnosti FérMakléři.cz.

V Praze vyjde metr čtvereční podlahové plochy více než třikrát dráž než v Ústí nad Labem. „To je důvod, proč na severu Čech spatřuji i nadále potenciál vyššího meziročního růstu cen, než je tomu v Praze, “ uvedl Lumír Kunz. V Praze byty zdražují nejméně ze všech krajských měst a to meziročně o 16 procent. To je oproti ostatním velkým městům poměrně značný rozdíl. V Brně zaznamenali FérMakléři.cz meziroční nárůst o 30 procent. Pod tuto procentuální hranici se dostaly pouze byty v Olomouci a jen těsně v Plzni.

„Na číslech je vidět, že také v Brně je ještě velký potenciál růstu cen. Některé výrobní firmy mají spoustu zakázek a své lidi platí velice dobře. Ti si pak mohou dovolit nové byty. Kdo je rozumný a má peníze investuje teď, protože inflace mu uspořené peníze znehodnotí,“ upozorňuje Kunz. Podle experta z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Lubora Laciny je situace na trhu práce nyní do jisté míry stabilizovaná a poptávka po pracovní síle v rovnováze s její nabídkou. „Souvisí to se sezonním dopadem poklesu poptávky po zaměstnancích ve stavebnictví, zemědělství nebo turistickém ruchu,“ uvedl Lacina.

REKLAMA

Trend růstu cen nemovitostí vyplývá i z posledních dvou kvartálů loňského roku. Zatímco v Praze zdražily byty o tři procenta, v Brně to už bylo necelých pět procent. Nejvíce v relativním vyjádření zdražily byty v Plzni o 8,5 procenta na 67 505 korun za metr čtvereční.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *