EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

07. 02. 2022

0 komentářů

Během pandemie poklesla v Praze poptávka po spolubydlení o 46 procent, trh se vrací do normálu jen zvolna

 

Pandemie COVID-19 změnila trend takzvaného spolubydlení. To je dominantní především ve velkých městech jako je Praha a Brno a typické zejména pro studenty vysokých škol. Výchylky na trhu v uplynulých letech korespondují s vývojem pandemie a uzavíráním vysokých škol, zejména na konci roku 2020. Přestože se trh pomalu oživuje, poptávka před zahájením školního roku 2021/2022 byla zhruba jenom na 50 % poptávky z konce léta 2019. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 600 nemovitostí v hodnotě přesahující 8 miliard korun. Inzertní portál UlovDomov.cz sleduje vývoj segmentu spolubydlení již 7 let.

Loading



 

Odborníci ze společnosti UlovDomov.cz za poslední tři roky zaznamenali dvakrát více nabídek spolubydlení v Praze než v Brně, obě města dohromady však tvoří přes tři čtvrtiny českého trhu v segmentu spolubydlení. První významnější nárůst zájmu o tento typ pronájmu od nástupu koronakrize evidují data UlovDomov.cz až loni na podzim, což se typicky váže na návrat studentů do velkých měst a prezenční výuku na českých univerzitách. „Když porovnáme období před a po nástupu korony, tak jen v Praze poklesla poptávka po spolubydlení o 46 procent. Je možné, že s nástupem pandemie si část lidí nastavila přísná pravidla pro kontakt s okolím, takže od tohoto způsobu bydlení postupně ustupovala. Navíc studium dlouho probíhalo jen na dálku, takže i potřeba bydlet v místě univerzity ustoupila do pozadí,“ vysvětluje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. „V uplynulých dvou letech jsme zároveň byli svědky mírného zlevnění pronájmů, takže je pravděpodobné, že se zvedlo i procento studentů, kteří si finančně mohli dovolit bydlet sami,“ dodává Hrbatý.

Od nástupu pandemie platí, že 86 % sledované poptávky spolubydlení se stále váže na Prahu a Brno. V případě nabídky jde o 74 %, v poslední době tedy Praha a Brno poptává více spolubydlení než je na trhu nabízeno. „Můžeme se domnívat, že spolubydlení nevyhledávají jen studenti, ale i další skupiny lidí. Například ti, kteří do města dojíždí za prací, chtějí na bydlení ušetřit a nevadí jim společnost v bytě, případně ji vyloženě preferují,“ uvažuje Michal Hrbatý.

Pro řadu studentů je spolubydlení alternativou ke kolejím. „V probíhajícím školním roce byl o koleje z logických důvodů opět mnohem vyšší zájem než o rok dříve. Souvisí to s tím, že jsme dlouho dopředu avizovali prezenční výuku, kterou se nám zatím podařilo udržet po celý školní rok,“ uvedl tiskový mluvčí Mendelovy univerzity v Brně, Filip Vrána.

Zájem o spolubydlení podle expertů sice znovu zvolna ožívá, na hodnotách před pandemií ale ještě zdaleka není. „Je potřeba vzít v potaz, že dynamiku nájemního trhu ovlivňuje i určitý smluvní cyklus. Většina nájmů tak má podmínky prakticky fixovanéna rok, někdy i déle,“ říká Michal Hrbatý z UlovDomov.cz. Pokud si tedy například část studentů sjednala pronájem bez spolubydlících za dobrou cenu začátkem či během roku 2021, pravděpodobně v tomto režimu budou pokračovat minimálně po dobu trvání smlouvy.

REKLAMA

Poznámka pro editory:

UlovDomov.cz provozuje největší český inzertní portál zaměřený na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. UlovDomov.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně, Praze, Plzni či Olomouci a provozuje prémiovou službu Ideální nájemce, která majitelům nemovitostí zajišťuje veškerý servis spojený s pronájmem jejich bytů, včetně převzetí rizik.

UlovDomov.cz má k dispozici mediány cen nájmů u jednotlivých dispozic pro Brno i Prahu, a to včetně jednotlivých městských částí. Může poskytnout meziroční, mezikvartální i meziměsíční srovnání. Odborníci z firmy dokážou okomentovat jak právní, tak daňové aspekty nájemního bydlení a vyjádřit se k trendům na realitním trhu. V neposlední řadě pak rádi poradí ohledně pojištění domácnosti či investice formou koupě bytu a jeho následného pronajímání.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *