EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 06. 2022

0 komentářů

Vyplatí se v době vysokých úrokových sazeb kupovat nemovitost na hypotéku?

 

Hypotéka je dlouhodobý závazek a rozhodně ji většina lidí nečerpá více než jednou či dvakrát za život. O hypotéce často žadatel dlouze přemýšlí, schválení a celý proces hypotéky taky není nejkratší. Navíc je hypotéka často výrazný finanční závazek, který zatíží rodinný rozpočet na několik dalších desetiletí. V současné době výrazně rostoucích hypotečních sazeb tak není divu, že zájem o hypotéky klesá a že hypotečnímu trhu se teď zrovna dvakrát rekordně nedaří.

Loading



 

Žádat o novou hypotéku není zrovna nejlepší nápad

Pojďme si nejdříve shrnout ty nejvýraznější negativní vlivy, které vám v současné době žádost o hypotéku značně ztíží. Je to mix vlivů hypotečního trhu, nemovitostního trhu i současné makroekonomické situace. Navíc to vypadá, že minimálně letos se makroekonomická situace v Česku příliš zlepšovat nebude, i když ČNB a česká vláda by to určitě během léta rádi zlomili.

Restriktivní monetární politiky se hned tak nezbavíme

Výrazně restriktivní politika České národní banky stále více nahrává rostoucím úrokovým sazbám. A lepší to nebude, představitelé ČNB se už nechali slyšet, že ke zvyšování sazeb nejspíše sáhnou i během letních měsíců. Proč tomu tak je? ČNB se snaží rázně zakročit proti stále rostoucí inflaci. Vzhledem k tomu, že transmisní mechanismus monetární politiky funguje až s několika měsíčním zpožděním, tak se rozhodně nedá čekat výrazné zlepšení v rámci několika týdnů. Pokud tedy inflace bude zpomalovat, tak to bude až během léta, spíše na podzim. A centrální banka by úrokové sazby nejspíše začala snižovat nejdříve až na začátku letošního roku.

Tomu ale zatím moc nenahrává světová ekonomická situace. Ceny totiž rostou všude a to rozhodně výrazněji, než by si centrální banky přály. Úrokové sazby tak začaly růst například i v Americe. Evropská centrální banka zatím k razantnějším změnám nespěchá, ale je to pravděpodobně jen otázkou času. Přece jenom po vzoru dřívější německé spolkové centrální banky, je evropská monetární politika nastavená protiinflačně. A dubnová inflace eurozóny byla 7,4 %.

Nové žádosti o hypoteční úvěry by tak určitě neměly počítat s nízkou úrokovou sazbou. Té se v dohledné době nedočkáme. A brzy nejspíše nebudou výjimkou ani sazby přes 7 %.  Budou někdy tyto sazby zase klesat? Teoreticky by k poklesu mohlo začít docházet během příštího roku. Prakticky to ale nejspíš hned tak nebude a prakticky se do toho asi banky moc nepohrnou.

REKLAMA

Jsou vůbec ještě nemovitosti ke koupi?

Druhou stranou hypotečního trhu je pak nemovitostní trh. Který v uplynulých dvou letech zažil nebývalou dvoumístnou inflaci a kde nažhavený trh s nízkými hypotečními sazbami koupil okamžitě cokoliv, co se jen mihlo ke koupi. Ceny na realitním trhu jsou nadsazené, nemovitosti jsou cenově nadhodnocené a narazit na výhodnou koupi se hned tak někomu nepodaří.

Zájemci o nové nemovitosti tak musí v podstatě přistoupit na dvojí kompromis. Musí se smířit s tím, že úroková sazba je několikanásobně vyšší, než na jakou by dosáhli před dvěma lety. A taky se často musí smířit s tím, že vyhlídnutá nemovitost není úplně ideální, ale jiná na trhu není. A za tuto ne-ideální nemovitosti zaplatí klidně i dvakrát tolik, než kolik to bylo před pár lety.

Kdy bude ten správný čas na novou hypotéku?

Není tak divu, že hypoteční trh výrazně oslabuje a že se snižuje počet nových hypoték. A nejen to, banky stále čekají, že dojde k dalšímu snižování. Zájem o vlastnické bydlení sice trvá, Češi jsou ostatně národem, který chce své bydlení vlastnit. Ale ochota zadlužit se stále více a za tento dluh stále více splácet prostě dále klesá. A nejspíše v dohledné době klesat ještě bude. Spolu s tím, jak budou růst hypoteční sazby a ceny nemovitostí. 

Vypadá to tak, že ten správný čas pro hypotéku před pár měsíci skončil a asi hned tak nenastane. Co dělat, pokud už o novou hypotéku opravdu stojíte a vezmete si ji, ať se děje, co se děje? V prvé řadě se opravdu vyplatí se na trhu důkladně informovat a obejít více bank, možná vám některá nabídne o kousek lepší sazbu. Rozhodně se v tuto chvíli nevyplatí hledat co nejdelší fixaci. Klidně fixujte jen na jeden rok, šance, že za rok budou úrokové sazby už na sestupu tady určitá je. A rozhodně nefixujte déle než na tři roky. Za tři roky už totiž může být dávno po inflaci a úrokové sazby na polovině.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby v Česku

ČNB zatím sazby nezvyšuje, ale i přesto hypotéky zdražují?

Nijak výrazně se nečekalo, že by bankovní rada ČNB změnila nastavení monetární politiky a že by zvedla v tomto roce ještě jednou úrokové sazby. A na listopadovém zasedání byla klíčová úroková sazba ponechána na 7 %. Co to znamená pro hypotéky a jak dlouho budou ještě zdražovat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 11. 2022

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Jaké příjmy vám banka započítá při žádosti o hypotéku

Vypadá to, že hypoteční sazby zatím přestaly růst, a také, že se realitní trh uklidnil, přestaly růst ceny nemovitostí a možná ty ceny brzy začnou i klesat. Úplně ideální čas pro  pořizování hypotéky a nového bydlení sice ještě nenastal, ale pojďme si zopakovat, jaké podmínky budete muset splňovat při žádosti o hypotéku. A jaké příjmy […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 08. 2022

Snížení cen českých nemovitostí

Co je předpokladem pro snížení cen českých nemovitostí?

Ceny na českém realitním trhu vystoupaly za poslední dva roky tak vysoko, že na ně málokdo dosáhne. Spolu se stoupající úrokovými sazbami na hypotečních úvěrech si řada lidí v posledních týdnech řekla, že bydlet v pronájmu není vlastně tak špatné. A že možná si zkusí počkat, jestli nedojde u cen nemovitostí k obratu. A jestli […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *