EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Aktuální sazby hypoték: Hranice 7 % zatím odolává

 

ČNB v květnu opět zvýšila základní úrokové sazby. Hypotéku za méně než 5 % již seženete jen v několika bankách. Nabídky většiny bank se přesouvají za hranici šesti procent. Nejrychleji zdražují tříleté fixace. Hranice 7 % zatím odolává, dlouho ale nemusí.

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) na začátku května zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 %. Většina hypotečních bank na tento krok centrální banky již zareagovala, sazby hypoték se v některých bankách přesouvají za šestiprocentní hranici. V červnu by navíc podle analytiků mohlo dojít k dalšímu navýšení základní sazby až na 6 %.

Hypotéka za méně než 5 %? Již jen ve třech bankách

Air Bank zvýšila úrokové sazby hypoték s platností od 3. května, tedy ještě před květnovým zasedáním bankovní rady ČNB. Hypotéky s fixací na pět let zdražily o 0,3 procentního bodu na 4,79 % p. a.

Fio banka také zvýšila úrokové sazby hypoték o 0,3 procentního bodu a stále se drží pod hranicí 5 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden a tři roky nabízí od 4,88 % p. a. a s fixací na pět let od 4,78 % p. a.

Podobně zdražila hypotéky i skupina ČSOB. Ta zvýšila hypoteční sazby všech sledovaných fixací shodně o 0,4 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok se se sazbou 6,69 % p. a. ale již přiblížily sedmiprocentní hranici. Sazby hypoték s fixací na tři roky vzrostly na 6,19 % p. a. a s fixací na pět let na 5,89 % p. a.

Tři banky beze změny

Za méně než 5 % p. a. můžete získat hypotéku ještě v České spořitelně. Ta zvyšovala sazby naposledy na konci února a od té doby drží sazby hypoték s fixací na pět let na 4,84 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden rok nabízí od 5,34 % p. a. a s fixací na tři roky od 5,14 % p. a. Zatím se tak po Fio bance řadí mezi nejlevnější hypoteční banky na trhu.

REKLAMA

Hypoteční sazby tentokrát nezvýšila ani mBank a UniCredit Bank. Sazby tříletých fixací v obou bankách mají ale již našlápnuto k šestiprocentní hranici. U mBank je již sazba jednoleté fixace za touto hranicí.

Nejrychleji rostou sazby tříletých fixací

Banka Creditas zvýšila sazby pětiletých fixací o 0,8 procentního bodu na 5,09 % p. a. U tříletých fixací přitvrdila ještě více a zdražila je o 1,1 procetního bodu na 5,49 % p. a. I s takto výrazným zdražením hypoték patří stále Banka Creditas mezi levnější hypoteční banky.

Komerční banka zdražila hypotéky s fixací na jeden rok a pět let o půl procentního bodu, tedy na 6,49 % p. a., resp. 5,49 % p. a., a to s platností od 16. května. Sazba hypoték fixovaných na tři roky ale vzrostly o 0,7 procentního bodu na 5,99 % p. a.

Rychleji vzrostly sazby hypoték s tříletou fixací i v Raiffeisenbank. Ta je zvýšila o 0,6 procentního bodu na 5,69 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden a pět let vzrostly shodně o půl procentního bodu na 5,99 % p. a., resp. 5,39 % p. a.

Rekordmanem ve zdražování je Moneta

Moneta Money Bank se odhodlala k nejvýraznějšímu zdražování hypoték na trhu. Sazby všech sledovaných fixací hypoték shodně navýšila o 1,8 procentního bodu.

Se sazbou jednoletých fixací ve výši 6,89 % p. a., tříletých fixací ve výši 6,79 % p. a. a sazbou pětiletých fixací na úrovni 6,39 % p. a. je tak nejdražší hypoteční bankou na trhu. Na poli pětiletých fixací je navíc první bankou, která nabízí hypotéky za více než 6 % p. a.

REKLAMA

Kdy se zastaví růst sazeb?

ČNB se zvyšováním základních úrokových sazeb ještě neskončila, je proto velmi pravděpodobné, že hypoteční sazby dál ještě několik měsíců porostou. „Ve druhé polovině letošního roku ale očekáváme, že se tempo růstu zpomalí a sazby budou případně nějakou dobu stagnovat,“ říká Soňa Holíková, manažerka pro hypoteční úvěry mBank.

Vyšší sazby v kombinaci s přísnějšími podmínkami pro poskytování hypoték se již v současné době podepisují na zájmu o hypotéky. Objemy poskytnutých hypoték v některých bankách klesají o desítky procent. S dalším růstem hypotečních sazeb bude navíc stále těžší na hypotéku dosáhnout.

„Vysoké ceny nemovitostí v kombinaci se stále rostoucími úrokovými sazbami hypotečních úvěrů nutí vyčkávat stále více zájemců o koupi nemovitosti. Ačkoliv zájem po vlastním bydlení neklesá, rychle se snižuje množství lidí, kteří jsou ochotni v aktuálních podmínkách do bydlení investovat. Jen v prvním čtvrtletí se objem poskytnutých hypoték skupiny ČSOB snížil o necelých 25 %. Očekáváme, že v dalším období může být propad poskytnutých objemů hypoték ještě výraznější, a to vzhledem ke stále stoupajícím úrokovým sazbám hypotečních úvěrů. Vzhledem k nejistému vývoji inflace si však stále nemůžeme být jisti, kde a kdy se sazby úvěrů zastaví,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 16. 5. 2022

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

REKLAMA

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *