EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 06. 2022

0 komentářů

Co zařídit při stěhování z pronájmu

 

Nájemní vztah se řídí nájemní smlouvou a také občanským zákoníkem, který upravuje základní podmínky pro nájemní vztah. Tento vztah končí ukončením smlouvy, která byla uzavřena na dobu určitou, nebo podáním výpovědi. Přičemž výpověď může být ze strany majitele nemovitosti i ze strany nájemníka.

Loading



 

Jak podat výpověď nájemní smlouvy

Ukončit nájemní smlouvu může jak nájemce tak i pronajímatel. Pokud se obě strany na ukončení shodnou, je možné tuto smlouvu ukončit dohodou o skončení pronájmu. V takovém případě se obě strany shodnou na dni, kdy bude nájemní vztah ukončen a jaké podmínky by měly obě strany dodržet. Jde v podstatě o běžné řešení ukončení pronájmu.

Nájemní smlouvu ale může být ukončena i jednostranně, a to pokud jedna ze stran podá výpověď. Výpověď se podává za jiných podmínek u smlouvy na dobu určitou a za jiných při smlouvě na dobu neurčitou. Ideálně byste pak měli výpověď doručit písemně.

Výpověď smlouvy na dobu určitou

Podmínky pro výpověď smlouvy na dobu určitou jsou přísnější a jasně specifikované zákoníkem. Nájemce může smlouvu vypovědět, pokud se zásadním způsobem změnily podmínky, za kterých smlouvu uzavíral. Majitel bytu pak může smlouvu vypovědět například z důvodů hrubého porušení této smlouvy, nejčastějším důvodem bývá neplacení nájemného.

Výpověď smlouvy na dobu neurčitou

Smlouvu na dobu neurčitou je možné vypovědět i z více důvodů. Nájemce tak může učinit kdykoliv, jediné co musí dodržet, je tříměsíční výpovědní doba. Zákon stojí spíše na straně nájemníka, takže důvody pro výpověď smlouvy ze strany pronajímatele jsou specifikované zákonem a pronajímatel nemůže smlouvu vypovědět kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu. Majitel bytu tedy může smlouvu vypovědět například z důvodů toho, že chce byt sám používat, či s ním jinak disponovat, například ho prodat. A může samozřejmě smlouvu vypovědět i z důvodů hrubého porušení smlouvy, stejně jako u smlouvy na dobu určitou.

REKLAMA

Ukončení pronájmu a předání nemovitosti

Pronájem končí uplynutím výpovědní lhůty, tedy 3 měsíce po podání samotné výpovědi. K tomuto datu by se měl nájemník odstěhovat a předat byt. Ideálně ve stejném stavu, v jakém ho přejímal. Ke kontrole slouží předávací protokol, který je pořizován při nastěhování nájemníka a při začátku každého nájmu. V tomto protokolu by měly být zaznamenány veškeré vady a škody, se kterými nájemník byt přejímá.

Škody, které vznikly během pronájmu, pak může nájemník uhradit z kauce. Ta může být až ve výši tříměsíčního nájmu a majitel bytu může tyto peníze použít na úhradu dlužného nájmu nebo na opravy škod. Kauci může majitel použít i na úhradu energií, přičemž má právo s tímto vyúčtováním počkat až na okamžik, kdy energie vyúčtují dodavatelé.

Povinnosti nájemníků při ukončení pronájmu:

  • vyklidit byt a uklidit ho,
  • předat ho majiteli ve stejném stavu v jakém ho přebírali,
  • případně opravit různé škody, které způsobili,
  • předat klíče od bytu a dalších prostor (sklep, společné prostory).
  • Dále je pak vhodné změnit kontaktní adresu, případně trvalé bydliště,
  • a odhlásit energie, pokud byly psány na nájemníka.

Povinnosti majitele bytu:

  • převzít byt, klíče od bytu a dalších prostor,
  • zajistit konečné vyúčtování energií, pokud nebyly psané na nájemníka,
  • vrátit kauci, případně část kauce, která zbyla po uhrazení škod a dlužných plateb,
  • kauci vrátit spolu s úroky, které byly dohodnuty v nájemní smlouvě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *