EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Kolik stojí pronájem: v Praze a Brně ceny spíše stagnují

 

foto: Shutterstock
S rostoucími cenami nemovitostí k prodeji začíná růst i zájem o podnájem. Stále méně lidí si totiž může dovolit koupit vlastní nemovitost. Ty během posledního roku podražily klidně i o několik desítek procent. Nájem tak je pro mnohé jediná možnost, jak bydlet. Jak jsou na tom ceny pronájmu?

Loading



 


Zatímco prodeje nemovitostí raketově zdražují, pronájmy během posledního roku spíše stagnují. Průměrný růst se mezi Q4 2020 a Q1 2021 pohyboval na úrovni 0,4 %, což vzhledem k 3% inflaci znamená víceméně výraznou stagnaci. Navíc jsou v České republice lokality, kde nájemné spíše klesalo. A v současné době si tak můžete pořídit nájem stejně draho nebo dokonce levněji než před rokem.

Kde nájemné roste a kde klesá

Geograficky nájemné spíše klesá ve velkých městech, a to v Praze a v Brně. Vliv na pokles nájemného mělo především uzavření krátkodobého ubytování, kdy už první koronavirová vlna dopadla na krátkodobé ubytovací služby v rámci Airbnb. Řada majitelů bytů v této situaci poskytla nemovitosti k běžnému dlouhodobému pronájmu, protože turisté v Praze nebo v Brně najednou nebyli. A bylo výhodnější poskytnout nemovitost sice levněji ale alespoň s nějakým garantovaným výdělkem.
Skokově tak před rokem došlo k navýšení množství nemovitostí nabízených k pronájmu a to mělo výrazný vliv na ceny pronájmu. V Praze vůbec nebylo neobvyklé v loňském roce najít bydlení v bytě v centru za cenu obvyklou spíše v okrajových částech Prahy. To samé platilo například i pro Brno nebo Karlovy Vary, což jsou další oblíbené turistické destinace.
Dle reportu Rent Index Q1 2021 od Deloitte nejvíce pak nájmy rostly v kraji Libereckém, v Ústeckém, Plzeňském, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém. Přičemž zdražení bylo nejvyšší v Liberci a dosáhlo 5% mezikvartálního růstu. Ve Středočeském kraji ceny nájmů mezikvartálně rostly o 2,3 % a ostatní kraje překročily pouze 1% hranici. Další kraje, jako byl například kraj Vysočina a Moravskoslezský cenově stagnovaly. K mezikvartálnímu poklesu v ceně nájmů pak došlo v Praze, v Karlovarském kraji, v Královohradeckém, v Jihomoravském a ve Zlínském kraji.

Kolik stojí nájem

Průměrná cena za pronájem čtverečního metru je v České republice ve výši 238 Kč/m2. Nejdražší je samozřejmě Praha, kde průměrně zaplatíte 283 Kč za metr čtvereční pronájmu. Nejlevnější je poté Ústecký kraj, kde vás čtvereční metr pronájmu přijde na 172 Kč. Nejlevnější pronájem je přitom tradičně v panelových domech, nejdražší v developerských novostavbách. Nejvíce pak roste cena v cihlových starších domech, které jsou nejčastěji v širším centru větších měst.

Přišel čas na pronájem?

Češi patří k spíše k národům, které preferují bydlení ve vlastním. Tradičně si kupují vlastní bydlení a toto vlastní celý život, nestěhují se a nemají potřebu neustále měnit místo pobytu. V České republice tak bydlení vlastní až 70 % obyvatelstva, což je výrazně více než v okolních zemích. Průměrně v západoevropských sousedních zemích, jako je například Rakousko nebo Německo, vlastní své bydlení pouze 40 % obyvatel.
Pro Čechy je ovšem vlastnictví bytu či rodinného domu statusovou záležitostí a patří k postavení ve společnosti své bydlení vlastnit. Tomu v posledních letech nahrávala i situace na hypotečním trhu, kdy hypotéky byly levné a poměrně dobře dostupné. S rostoucím ekonomickým růstem a rostoucí životní úrovní pak na hypotéku a nízké úrokové sazby dosáhly i mladé generace, které vzaly realitní trh útokem.
To se ale v posledním roce změnilo. Zaprvé začaly ceny nemovitostí raketově růst, a i když je inflace „pouze“ 3%, tak inflace na realitním trhu se počítala v minulém roce v řádu desítek procent. A za druhé hypotéky nejspíše čeká postupné zdražování a také zhoršování dostupnosti. Pro současnou mladou generaci a především pro tu, která právě teď nastupuje, se tak vlastnické bydlení stává určitou chimérou, kterou pravděpodobně jen tak nedohoní.

Dostupnější pronájem

Právě nájemní bydlení je dostupnou alternativou, která je navíc díky současné cenové stagnaci stále dostupnější. Dlouhodobě v pronájmu žije pouze nějakých 20 % obyvatel, 10 % vlastní družstevní byt a 70 % má svoje vlastní bydlení. Prostor pro růst podílu pronájmu postupně roste s tím, jak se zvyšují ceny vlastnického bydlení, a také s tím, jak roste podíl investičních nemovitostí.
Stále více developerských společností se také zaměřuje na nemovitosti k pronájmu, v Praze se v poslední době často zmiňuje to, že bude ekonomicky výhodnější přestavět na nájemní bydlení řadu hotelů a krátkodobých pronájmů, protože současné trendy hotelovému turismu až tak nesvědčí. Je nejspíš jen otázkou času, kdy se pronájem stane preferovaným způsobem bydlení a ne z nouze cnost. A to především pro mladou generaci.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *